Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 24 sep 2015 / 16:56 uur

Nederlandse basisscholen lopen achter met Engels

De helft van de Nederlandse basisscholen geeft geen les in Engels of een andere vreemde taal. En dat is flink onder het Europese gemiddelde.

Van de 17,7 miljoen leerlingen die in de Europese Unie primair onderwijs volgen, krijgt bijna 82 procent les in een of meerdere vreemde talen. In landen als Oostenrijk, Italië, Spanje, Frankrijk en Polen leren vrijwel alle kinderen een vreemde taal op de basisschool. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Nog slechter

Er zijn ook landen die het nog slechter doen dan Nederland: in Portugal, België en Slovenië wordt nog minder les in vreemde talen gegeven. In een reactie laat een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Onderwijs weten dat scholen „alle ruimte hebben om meer aandacht aan vreemde talen te besteden". Staatssecretaris Sander Dekker gaat basisscholen daarnaast de keuze geven om tot 15 procent van de tijd Engels, Frans of Duits te gebruiken als ‘instructietaal’. Ze mogen dan een ander vak in die taal geven.

Lees ook: Basisonderwijs op twintig scholen voor groot deel in Engels

Middelbare school

In het voortgezet onderwijs maakt Nederland overigens een hoop goed. Bijna 97 procent van de Nederlandse leerlingen krijgt dan een of meer andere talen op school. Behalve Engels leert bijna 58 procent Frans en ruim de helft Duits. Spaans wordt door minder dan 2 procent geleerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nederlandse basisscholen lopen achter met Engels
Sluiten