Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Nederlands gezin blijft in Lesbos voor vluchtelingen

Angelique en Onno Bos gingen heerlijk op vakantie naar het Griekse eiland Lesbos. Het einde van de vakantie liep alleen iets anders dan ze hadden gepland. Ze vlogen namelijk niet terug naar huis, maar besloten in Lesbos te blijven om vluchtelingen te helpen.

Rigoureuze beslissing

Het koppel had samen met hun vier kinderen een fantastische vakantie, zo vertellen ze aan the Washington Post. Ze hadden alles gedaan wat ze van plan waren: boottochten, luie dagen op het strand en een wandeling op zijn tijd. Alleen een paar uur voordat hun vlucht terug naar Nederland zou vertrekken namen ze een rigoureuze beslissing: ze bleven in Griekenland.

Klein gebaar

„We hadden heel veel vluchtelingen op het eiland gezien. Lopend langs de wegen. En we vroegen ons af wat we konden doen om te helpen", vertelt Angelique. Uiteindelijk besloot het gezin langer op het eiland te blijven om te kijken waar ze handen konden uitsteken. Uiteindelijk is die hulp er nu in de vorm van aandacht en een klein gebaar. De familie Bos deelt koekjes uit aan vluchtelingen die net het land hebben betreden, geven ze een knuffel en wat water. „Op deze manier wordt onze vakantie nog beter. We zijn er nu al twaalf dagen langer en zullen er nog vijf dagen zijn. Daarna moeten we vanwege werk en verplichtingen helaas echt terug."

Inzameling

Maar dat is nog niet alles. Door alle ervaringen die ze in Lesbos hebben opgedaan wil de familie Bos ook vanuit Nederland zich hard blijven maken voor de vluchtelingen. Ze willen namelijk geld inzamelen om een auto te kopen voor op het eiland. Zo kunnen de vluchtelingen makkelijk verplaats worden over het eiland, en zo snel mogelijk weg van het water. „Ik werd telkens triest toen ik de vluchtelingen op televisie zag. Dit is anders. We hebben ze ontmoet".

Lees ook: Bruidspaar helpt Syrische vluchtelingen

Schrijnend

Momenteel wordt het eiland overspoeld met migranten die vanuit Turkije massaal de zee op zijn gegaan. Griekenland kan de vluchtelingen momenteel met hun eigen economische crisis niet helpen. Het resultaat daarvan is schrijnend. Er zijn weinig voorzieningen voor vluchtelingen, en ze moeten het doen met zeer beperkte middelen. Hulp zoals die van de familie Bos is voor de autoriteiten op het eiland dan ook van harte welkom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlands gezin blijft in Lesbos voor vluchtelingen
Sluiten