Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Nieuws 14 sep 2015

Nederlander verzint revolutionair…… vishaakje!

Zestig miljoen euro per jaar. Een duizelingwekkend bedrag dat Fred Wolf uit het Gelderse Wezep jaarlijks op z’n rekening bijgeschreven zou krijgen wegens een uitvinding die hij deed: een knooploos vishaakje. Helaas: het lot bepaalde anders. In plaats van te zwemmen in het geld, kwam pech op het pad van de 57-jarige uitvinder.

Het Algemeen Dagblad schetst de situatie van Fred. In 2004 krijgt de oud-hengelsportwinkelier een patent van het Nederlands Octrooibureau. Een vishaak zonder oog, maar met een palletje waar je het visdraad achter kunt draaien. Een uitvinding zo simpel en effectief, dat het een fortuin moest opleveren.

Uitvindersbureau IDNL schatte de jaarlijkse inkomsten uit de knooploze vishaakjes op 60 miljoen euro per jaar. U begrijpt: een enorme beloning voor Fred’s tomeloze ondernemersdrang.

Easy-2-Hook

De uitvinder ging in zee met goede kennis Jules Beckman Lapré en het bedrijf ‘Easy-2-Hook’ werd gestart. ‘Easy’ ging het echter niet. Hoewel in China honderdduizenden exemplaren van de knooploze vishaakjes werden gefabriceerd en de haakjes over heel de wereld werden verscheept, zag Fred geen rooie cent. Nog sterker, in de loop der jaren bouwde hij schulden op.

Bekijk ook: Getalenteerde visser is drone zat

"Ik dacht: word ik geflest of zo?" Nee, bleek het antwoord, nadat zijn financieel adviseur de zaak tot de bodem uitzocht. Wat bleek? "De haakjesfabrikanten wilden er niet aan”, aldus Beckman Lapré.

Haakje vs. Hengel

Fred liet zich niet zomaar uit het veld slaan en besloot de haakjes zelf te fabriceren. Zonder succes, want winkeliers zagen weinig in het product.

"Je moet er een verhaal bij vertellen, maar winkeliers hebben daar geen zin in bij een product van een paar euro, dat doen ze liever met een werphengel van 100 euro”, vertelt compagnon Beckman Lapré. De haakjes kwamen in het rek te hangen tussen de anderen, dan zijn ze niet bijzonder meer."

Schijnbaar is er toch geen markt voor de knooploze vishaakjes. Fred denkt er het zijne van: “De modelbescherming in Europa, Azië en Amerika kost elk jaar veel geld. Volgens mij wachten ze gewoon tot we de patenten niet meer kunnen betalen. Dan pakken ze het idee wél op. Gratis.”

Lees ook: Bedenker koffiecups heeft spijt van uitvinding

Wolf knokt ondertussen gewoon verder om zijn product te vermarkten. Binnenkort start de Gelderse ondernemer met een webshop waarin hij de haakjes aan de man wil brengen. Of het gaat lukken? De toekomst zal het uitwijzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlander verzint revolutionair…… vishaakje!
Sluiten