Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 14 sep 2015

Na de terror-oehoe nu de knuffel-oehoe

Afgelopen week werd in Purmerend de beruchte terror-oehoe gevangen, die meerdere mensen verwondde. In het Gelderse plaatsje Noordeinde vliegt ook een oehoe rond, maar deze is beduidend vriendelijker. Deze knuffel-oehoe valt geen mensen aan, maar landt zachtjes op hun hoofd, waarna hij met zijn snavel in de haardos van de mensen gaat pulken.

Lees ook: ‘Terror-oehoe’ Purmerend gevangen

Belevenis

Het dier reageert op het nabootsen van zijn eigen roep. Al honderden mensen trokken naar het dorpje om de vogel te bewegen op hun hoofd te gaan zitten, wat het dier met alle plezier lijkt te doen. “Het is zo’n mooie belevenis, we gaan elke avond kijken als mijn man uit zijn werk komt”, vertelt dierenliefhebster Marianne Wolda uit Kampen aan het AD.

Lees ook: Terror-oehoe wordt gepest met laserpen

Volière

Volgens Gejo Wassink van de Oehoe Werkgroep Nederland gaat het om een jong mannetje dat nog niet in de rui is geweest. “Een uil vliegt nooit zomaar op mensen af, dus ik denk dat-ie uit gevangenschap komt. Aan de beschadigde staartveren te zien, zou hij wel ’s uit een volière kunnen komen. Zou me niks verbazen, want er zijn best veel Nederlanders die in een impuls een uil als huisdier nemen, maar daar later weer spijt van krijgen en ’m dan vrijlaten,” aldus Wassink tegen De Telegraaf.

Scipio van Lierop, voorzitter van Vogelwerkgroep Nederland, weet ook voor 99 procent zeker dat het hier om een tamme uil gaat, die ontsnapt is uit een volière. "Wilde oehoe’s zijn hartstikke schuw, die komen zeker niet op je hoofd zitten en zijn niet makkelijk benaderbaar."

De gemeente Oldebroek, waar Noordeinde onder valt, heeft inmiddels een ’bird alert’ uit laten gaan in de hoop dat de eigenaar zich meldt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Na de terror-oehoe nu de knuffel-oehoe
Sluiten