Thomas Stevens
Thomas Stevens Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Mysterie van Itabaianinha: een dorp vol lilliputters

Wetenschappers stonden jarenlang voor een raadsel, maar het lijkt het erop dat het mysterie van Itabaianinha is ontrafeld. Het dorpje in het noorden va Brazilië bestaat namelijk uit zo’n 40.000 inwoners, waarvan het merendeel een vorm van dwerggroei heeft. Zo is te lezen in een artikel van The Daily Beast.

Miniatuur

Een team van onderzoekers, geleid door professor Roberto Salvatori, doet al ruim tien jaar onderzoek naar het lilliputterdorp, en heeft inmiddels een aantal opvallende ontdekkingen gedaan. Zo hebben de lilliputters uit Itabaianinha geen kortere levensverwachting, ten opzichte van “gewone”mensen uit dezelfde streek.

Uitgestorven

Narratively maakte een korte documentaire over deze bijzondere plek,waarin uitgelegd wordt dat eind jaren 90 inwoners met dwerggroei onder de 15 jaar werden geïnjecteerd met groeihormonen. Hierdoor zijn er nog slechts 100 lilliputters overgebleven, waaronder de 72-jarige tweeling, afgebeeld op de foto.

Dwergdorp

Overigens is Itabaianinha niet het enige dorp wat geveld is door een mysterieuze vorm van dwerggroei. In Pakistan leeft een groep van ongeveer 50 mensen, verspreid over twee kleine dorpjes, die zichzelf “de dwergen van Sindh” noemt. Ook hun gezondheidsontwikkeling is onderzocht door wetenschappers.

Lees ook: Kazachs dorpje opnieuw overvallen door slaapziekte

“Dat kan ik ook” moet een Chinese zakenman hebben gedacht toen hij in 2009, niet geheel onomstreden, zijn eigen dwergenpretpark opende. Kort na de opening liet Cheng Mingjing aan ABC’s Nightline weten: “Er zijn maar drie vereisten om hier te kunnen werken. Geen besmettelijke ziektes, niemand ouder dan 50 en niet langer dan 1m30.” Bekijk hieronder een fragment van ‘An Idiot Abroad: Dwarf Village’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mysterie van Itabaianinha: een dorp vol lilliputters
Sluiten