Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 14 sep 2015 / 14:41 uur

Miljoen gestolen spullen op zwarte lijst voor kopers

Op een speciale zwarte lijst van de Nationale Politie staan inmiddels meer dan een miljoen gestolen goederen geregistreerd. Op deze digitale lijst kunnen burgers zien of het product dat ze willen kopen wel op legale wijze door de verkoper is aangeschaft.

Maandag start een grootscheepse campagne van het ministerie van Veiligheid en Justitie en Marktplaats. Zij willen mensen erop attenderen dat het kopen van gestolen waar strafbaar is. Het is immers heling, ook als je iets op een verkoopsite koopt.

Internetoplichting gehalveerd

„Elke dag handelen miljoenen mensen via Marktplaats", zegt Marktplaatsdirecteur Olivier van Duijn. „En daar moeten we trots, maar ook zuinig op zijn. Daarom slaan we in deze campagne de handen ineen met het ministerie. Eerder deden we dat al in de strijd tegen internetoplichting, wat ervoor zorgde dat internetoplichting via Marktplaats met de helft is afgenomen. Dit bewijst hoe groot de impact van gezamenlijke inspanning kan zijn. Wij zijn er van overtuigd dat we ook in deze campagne tegen heling een groot verschil gaan maken.”

Lees ook: ‘Dave Roelvink vervolgd voor diefstal en heling’

Minister van der Steur is voorstander van het betrekken van burgers bij het ontmaskeren van helers en stelers. „Marktplaats werkt al enkele jaren samen met mijn ministerie, de politie en het Openbaar Ministerie. Met succes pakken we in nauwe samenwerking internetoplichters aan. Via deze gezamenlijke voorlichtingscampagne willen we consumenten alert maken. Wil je online spullen kopen of verkopen? Prima! Maar let op dat je geen gestolen waar koopt. Met een paar slimme, eenvoudige trucjes kun je dat voorkomen.”

Database

De afgelopen jaren is door alle betrokken partijen veel geïnvesteerd in het voorkomen van heling. Ook lanceerde de politie het Digitaal Opkopers Register en de site Stopheling.nl met een database van alle goederen die sinds 2010 als gestolen zijn geregistreerd. Deze database bevat inmiddels 1.024.455 registraties van gestolen goederen. Burgers en bedrijven die tweedehands goederen willen kopen, kunnen op basis van het unieke serienummer controleren of deze als gestolen geregistreerd staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miljoen gestolen spullen op zwarte lijst voor kopers
Sluiten