Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Mijn huisdier is oververhit! Wat nu?

Iedereen loopt deze dagen te puffen en te hijgen van de hitte. En dat geldt zeker ook voor je huisdier. Rode slijmvliezen, een snelle ademhaling, niet willen eten en lusteloosheid kunnen tekenen zijn van oververhitting. Snel ingrijpen is vereist om een hitteshock te voorkomen. Deze kan namelijk fataal zijn. Zorg er dus voor dat je dier op tijd afkoelt. De Dierenbescherming en doorgewinterde huisdierbezitters geven wat tips.

Een nat pak

Zorg ervoor dat er altijd vers drinkwater binnen bereik staat. Honden, katten, konijnen en knaagdieren die warm aanvoelen, kun je ook nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Maar pas op. Gebruik geen ijskoud water. Daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het voor de dieren nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Smeer je hond in

Je zou het niet verwachten, maar honden met een dunne vacht lopen het risico om te verbranden. Smeer dun behaarde plekken daarom in met zonnebrandcrème. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te koop, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Zorg er wel voor dat de hond hier niet op kauwt.

Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. Maar maak geen lange wandelingen en laat honden niet in een auto achter, ook niet met de ramen open.

Aaien met nat washandje

Vooral kittens en oude katten zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Voor alle katten geldt dat je ze met warm weer niet moet stimuleren om te spelen en te rennen. Want hoe minder energie katten verspillen, hoe minder last ze hebben van de hitte. Als je kat dan toch wil spelen, geef dan wat ijsklontjes om mee te spelen. Dat zorgt weer voor wat verkoeling. Ook kun je jouw kat aaien met een washandje die even in de koeling heeft gelegen of nat is.

Bevroren fles in konijnenhok

Konijnen kunnen heel slecht tegen de warmte. Van nature zijn ze gewend in een koel hol onder de grond te zitten en niet in een hok boven de grond, binnen of buiten. Al vanaf 24 graden krijgen ze het zwaar. Aan de oortjes kun je voelen of je konijn het warm heeft. Is dat zo, druppel er dan wat koud water op. Je kunt ook zelf koelelementen maken voor in het hok. Gebruik hiervoor plastic flessen die je voor twee derde vult met water en leg ze in de vriezer. Wikkel de bevroren fles eventueel in een theedoek, zodat het dier zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles en er niet aan kan knagen. Over een buitenhok kun je een nat wit laken leggen.

Diepvrieselement in caviahok

Ook andere knaagdieren zoals cavia’s, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kun je deze op een paar diepvrieselementen plaatsen. Ook help je deze dieren af te koelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen.

Vogelkooi op de grond

Houd er rekening mee dat warmte stijgt. Heb jij een vogel in een hangende vogelkooi, verplaats deze dan naar de grond. Houd wel rekening met katten en honden als deze in de buurt zijn. Er zijn ook vogels die het heerlijk vinden om te badderen. Geef ze dan regelmatig vers water. Een buitenvolière of kippenhok kun je koelen met een parasol of wit, nat laken.

Lees ook: Help! Ook wilde dieren drogen uit

Vissen uit de zon

Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel alert en zorg ervoor dat de zon niet direct op de bak schijnt. Een vissenkom kan wel te warm worden. Zet deze op een koele plaats.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mijn huisdier is oververhit! Wat nu?
Sluiten