Rens Oving
Rens Oving Nieuws 16 sep 2015 / 09:58 uur

Mark Rutte heeft een Syrisch paspoort

825 dollar en een klein beetje geduld, meer is er niet voor nodig om voor Mark Rutte een Syrisch paspoort te regelen. Journalist Harald Doornbos hoefde slechts een beetje rond te vragen in de regio om aan het telefoonnummer te komen van criminele vervalsers in Noord-Syrië. Als snel had hij een neppas in handen met daarop de foto van de Nederlandse premier.

Illegale paspoorthandel

Doornbos deed onderzoek voor een verhaal in Nieuwe Revu naar de illegale paspoorthandel in Syrië. Het bemachtigen van een Syrisch paspoort bleek een peulenschil. Twee dagen nadat hij vervalsers had gevraagd om een Syrisch paspoort te regelen op naam van de verzonnen Malek Ramadan met een foto van Mark Rutte erbij, was de pas klaar.

„Proefdruk van paspoort appen de vervalsers ook eerst naar je toe, zodat je kunt checken. Uiteindelijk paspoort + ID binnen 40 uur klaar”, schrijft Doornbos op Twitter.

Lees ook: Om deze reden hebben vluchtelingen een smartphone

Uit onderzoek van Doornbos blijkt dat de valse paspoorthandel welig tiert in Noord-Syrië. Criminelen hebben in het op Assad veroverde gebied officiële apparatuur weten te bemachtigen. Zo kunnen ze valse paspoorten maken die volledig ‘echt’ zijn.

IS-strijders

De valse paspoorten zouden gretig aftrek vinden onder IS-strijders die als vluchteling naar Europa willen reizen. Ook Syrische oorlogsmisdadigers uit het regeringsleger en migranten uit andere landen die zich als Syrische vluchteling willen voordoen, zijn bereid om grof geld te betalen voor een neppas.

Syrische paspoorten zijn gewild omdat Syriërs in Europa bijna overal in aanmerking komen voor asiel. Syrië wordt beschouwd als oorlogsgebied en Syriërs als oorlogsvluchtelingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mark Rutte heeft een Syrisch paspoort
Sluiten