Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 22 sep 2015 / 07:51 uur

Man krijgt 28 jaar cel om salmonella-uitbraak

In de Verenigde Staten is Stewart Parnell maandag veroordeeld tot 28 jaar cel wegens zijn rol in een dodelijke salmonella-uitbraak. Daarmee kreeg de voormalig eigenaar van Peanut Corporation of America de zwaarste straf ooit voor een producent van voedsel.

De uitbraak in 2008 en 2009 kostte negen Amerikanen het leven. Nog eens honderden mensen werden ziek. Bovendien moest veel voedsel worden teruggehaald.

Negen doden

De doden die in verband staan met de uitbraak vielen in Minnesota (3), Ohio (2), Virginia (2) Idaho (1) en North Carolina (1). Een jaar geleden veroordeelde een jury Parnell en twee medeverdachten al. Volgens experts was het voor het eerst dat Amerikaanse voedselproducenten terecht stonden wegens voedselvergiftiging.

Michael Parnell, de broer van Stewart, werd maandag veroordeeld tot twintig jaar cel. De voormalig kwaliteitsmanager van het bedrijf, Mary Wilkerson, kreeg vijf jaar celstraf aan zijn broek.

Besmette pindakaas

De 61-jarige Stewart Parnell werd veroordeeld wegens het bewust verschepen van besmette pindakaas en het bewust vervalsen van resultaten van laboratoriumtests die bedoeld waren om het product te screenen op salmonella.

Onderzoekers ontdekten een lekkend dak, kakkerlakken en bewijs van knaagdieren in de fabriek van Parnell, allemaal zaken die salmonella tot gevolg kunnen hebben. Daarnaast ontdekten ze mails en documenten die aantonen dat voedsel waarbij salmonella was vastgesteld toch naar klanten werd verscheept. Andere partijen werden nooit getest, maar werden geleverd met valse labverslagen waarin stond dat de tests op salmonella negatief waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man krijgt 28 jaar cel om salmonella-uitbraak
Sluiten