Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 22 sep 2015 / 13:48 uur

Man duwt zijn vrouw van klif voor 4 miljoen euro

Een 59-jarige man uit het Amerikaanse Colorado is maandag schuldig bevonden aan het vermoorden van zijn vrouw door haar van een klif te duwen. Dit leverde hem zo’n 4 miljoen euro op, dankzij de drie levensverzekeringen die hij vlak voor de dood voor zijn vrouw afsloot. Het gehuwde stel bezocht het Rocky Mountains National Park om hun twaalfjarig jubileum te vieren.

Volgens de aanklager bezocht Harold Henthorn het park negen keer om de perfecte plek uit te zoeken om zijn vrouw Toni te vermoorden. Een van de bewijsstukken was een kaart met daarop een X op de plek waar zijn vrouw van de klif ‘viel’. Toni’s familie vertrouwde de wandeling door het ruige gebied ook niet. Toni zou geen wandelaar zijn geweest.

Geplet onder auto

Het proces rondom de verdachte valpartij deed ook vragen rijzen rondom de dood van zijn eerste vrouw. Zij overleed in 1995 doordat ze geplet werd onder de auto van Henthorn, toen hij de band aan het verwisselen was en de krik losraakte. Haar dood werd afgedaan als ongeluk, maar volgens een lokale politiechef was het moord. Ook dit keer werd een levensverzekering afgesloten net voor de dood van de vrouw. De man hangt een levenslange celstraf boven het hoofd. In december zal de rechter uitspraak doen.

Het is niet de eerste keer dat mensen een moord plegen om het geld van een levensverzekering te innen. Ook in Nederland zijn voorbeelden te vinden van gruwelijke moorden op een echtgenoot of vriend.

1 Franeker gifmoord

November vorig jaar wordt Ada S. veroordeeld tot twintig jaar cel voor het vermoorden van haar echtgenoot, een 57-jarige man uit het Friese Franeker. S. zou haar man hebben vergiftigd met medicijnen, zo oordeelt justitie. Tegenover de rechtbank geeft zij toe de handtekening van haar man te hebben vervalst voor een levensverzekering. Na zijn dood ontving ze 250.000 euro.

In eerste instantie wordt de Friezin ook verdacht van de moord op haar eerste man. Uit een levensverzekering die ze samen met hem afsloot, ontving ze na zijn dood 300.000 euro. Het OM vroeg vrijspraak door onvoldoende bewijs.

View post on imgur.com

 

2Gruwelmoord Rotterdammer

De Rotterdamse Steven Rijsdijk wordt op gruwelijke wijze vermoord door vriend Amar H. met behulp van Edward A. Rijsdijk kreeg een kussensloop om zijn hoofd die vastgetapet werd, net als zijn enkels, ellebogen en handen. Vervolgens werd het hoofd van Rijsdijk op de grond geslagen. Met een ketting om de nek van het slachtoffer is hij gewurgd. Ook staken de daders hem nog een aantal keren met een mes.

Volgens justitie speelde Rijsdijk in eerste instantie onder één hoedje met de daders. Het plan was een nepoverval in scène te zetten waarbij Rijsdijk mishandeld moest worden. Zo kon hij geld vragen voor arbeidsongeschiktheid. Dit liep anders dan gepland en Rijsdijk wordt vermoord. Het bedrijf van Amar H. zou begunstigde zijn geweest van een overlijdensverzekering en ongevallenverzekering van het slachtoffer. De rechter legde H. mei vorig jaar een celstraf op van twintig jaar. Zijn loopjongen, Edward A., kreeg eerder al vijf jaar cel met tbs.

 

3Eigen dood faken

De 24-jarige George H. wordt verdacht van het vermoorden van twee Dominicanen, een 22-jarige en een 24-jarige man. Dit zou hij gedaan hebben door hen te injecteren met het middel succinylchlorine. Een middel dat gebruikt wordt als spierverslapper bij operaties. Met de moorden zou H. flinke bedragen van overlijdens- en risicoverzekeringen hebben willen innen.

H. die zelf ook van Dominicaanse origine is, zou daarnaast twee keer zijn eigen dood in scène hebben gezet om geld uit zijn levensverzekering te kunnen innen. In documenten in handen van de Volkskrant is te lezen dat H. in 2009 in Santo Domingo zou zijn overleden aan een acute hartstilstand. Drie jaar later zou hij volgens de documenten op dezelfde plaats en wijze om het leven zijn gekomen. Volgens de factuur van de Dominicaanse begrafenisondernemer werd hij ‘in besloten kring begraven’. De rechter bepaalde in november dat H. voorlopig nog vast blijft zitten. Daar wacht hij op inhoudelijk behandeling van de zaak.

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Man duwt zijn vrouw van klif voor 4 miljoen euro
Sluiten