Rens Oving
Rens Oving Nieuws 14 sep 2015

Lokaal verzet tegen komst asielzoekers groeit

Zeshonderd asielzoekers, voornamelijk mannen, moeten opgevangen worden op een braakliggend terrein in Enschedese wijk De Eschmarke. En daar is de buurt absoluut niet blij mee.

Lees ook: Creatieve ideeën voor opvang asielzoekers

Buurtbewoners vrezen voor de veiligheid. AZC’s zouden criminaliteit aantrekken. Dat er bijna alleen maar jonge mannen opgevangen zullen worden, maakt het er niet beter op.

Angst

„De meeste geluiden rondom asielzoekerscentra zijn niet erg positief. Gek hè dat we dan angstig zijn voor onze kids die je nu met gerust hart overal in de wijk kan laten rondlopen. Wees eerlijk, die laat je straks niet meer alleen gaan”, schrijft een bezorgde buurtbewoonster op de Facebookpagina van de actiegroep AZC Alert Enschede. „Ik vraag me ook nog eens af waar die mensen wonen die voor zijn. Ik ben tegen!”, reageert een ander.

https://www.facebook.com/&/posts/891336890958561

Toen de gemeente Enschede vorige week bekendmaakte asielzoekers te gaan opvangen, lieten tegenstanders direct van zich horen. Het nieuws was nog maar amper bekend of de eerste spandoeken waren al gedrukt. „Hier geen AZC. Nu 600 straks 1800”, valt te lezen pal tegenover de plek waar de opvanglocatie moet komen.

10.000 extra opvangplekken

10.000 extra opvangplekken zijn dit jaar nodig om de groeiende groep vluchtelingen te herbergen. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) is daarom koortsachtig op zoek naar nieuwe opvanglocaties.

Lees ook: Om deze reden hebben vluchtelingen een smartphone

Maar terwijl de ene na de andere gemeente een helpende hand biedt, groeit het lokale verzet. De protesterende buurtbewoners in Enschede staan niet alleen.

Zo zeggen bewoners van het Friese dorpje Balk naar de rechter te stappen zodra het COA een vergunning aanvraagt voor een nieuw te bouwen centrum. En in het Brabantse Gilze-Rijen werd de komst van een aanmeldlocatie op maandag afgeblazen. Volgens de gemeenteraad was er onvoldoende draagvlak onder de bevolking voor een ’tweede Ter Apel’, waar asielzoekers meteen na aankomst in Nederland worden geregistreerd.

https://twitter.com/harlingennieuws/status/637590534412853249

De komst van een asielzoekerscentrum gaat zelden zonder slag of stoot. Op drukbezochte informatiebijeenkomsten worden vaak dezelfde zorgen geuit. Waarom alleen mannen? Waarom zo veel? Waarom zo dicht bij een school, een verpleeghuis, park of winkelcentrum? En waarom nu uitgerekend bij mij in de achtertuin?

Ook de communicatie van de betrokken gemeente moet het regelmatig ontgelden. Zoals in Den Bosch waar bewoners klaagden over gebrekkige informatie voordat de eerste van vijfhonderd asielzoekers op dinsdag hun intrek namen in Autotron. De zoektocht van de gemeente naar andere locaties zorgt ook in andere delen van de stad, zoals Empel en Boschveld, voor onrust.

Gepostet von Empel NEE tegen AZC am Montag, 6. Juli 2015

Warm welkom

Dat na de komst van een opvanglocatie de stemming ook weer om kan slaan bewijzen de inwoners van Apeldoorn. Al langer wordt hier strijd geleverd over geschikte locaties voor permanente opvang. Maar sinds de eerste vluchtelingen vorige week arriveerden, in een tijdelijke noodlocatie, zijn zij overdonderd door het warme welkom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lokaal verzet tegen komst asielzoekers groeit
Sluiten