Rens Oving
Rens Oving Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Kunnen deze 5 MH370-complotten de prullenbak in?

In maart 2014 verdween vlucht MH370 plotseling van de radar, zonder ook maar een spoor achter te laten. Tot deze week. Op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan spoelde een wrakstuk van een Boeing 777 aan, hoogstwaarschijnlijk afkomstig van het vermiste vliegtuig.

Lees ook: Op Réunion spoelen meer mogelijke stukken MH370 aan

De kans dat de vondst op het strand van Réunion zullen helpen om de rampplek te lokaliseren, is bijzonder klein. Maar de Australische vicepremier Warren Truss hoopt in ieder geval dat het hardnekkige speculaties over het lot van vliegtuig de kop in zal drukken.

Als het wrakstuk daadwerkelijk van MH370 blijkt te zijn, dan kunnen de volgende complottheorieën voor eens en altijd naar het rijk der fabelen worden verwezen.

1 Russen of Taliban

In een van de hardnekkigste theorieën zou het vliegtuig zijn gekaapt en ongezien naar het noorden zijn gevlogen. Volgens sommigen door de Russen om het te verbergen in Kazachstan, anderen meenden dat de Taliban het vliegtuig in de toekomst zou gebruiken bij een aanslag.

De complottheorie was op basis van satellietdata al ontkracht. Nadat contact met het vliegtuig verloren was, maakte het vliegtuig een duidelijke bocht en vloog op het laatst in de richting van Antarctica.

2 Zelfmoordaanslag

De Britse zeilster Katherine Tee was met haar boot onderweg naar Phuket, Thailand toen een brandend vliegtuig overvloog. Toen Tee 10 dagen later aan land kwam en hoorde over het vermiste vliegtuig, wist ze het zeker. Dat moest MH370 geweest zijn. Later beweerde Tee dat het brandende vliegtuig waarschijnlijk een zelfmoordaanval op een Chinese marinevloot in de buurt had uitgevoerd.

3 MH17

Meteen na de crash van het andere vliegtuig van Malayse Airlines in Oekraïne sloegen complotdenkers op hol. Hier was het bewijs waar ze al maanden op wachtten. Want MH17 en MH370 dat moest wel een en hetzelfde vliegtuig zijn. Over het hoe en waarom verschilden de meningen, maar dat weerhoudt complotdenkers er tot de dag vandaag niet van om alles wat over MH17 en MH370 bekend wordt, in twijfel te trekken.

4 Diego Garcia

Copiloot Firaq Abdual Hamid had thuis een flight simulator staan waarmee hij een bijzondere manoeuvre zou hebben geoefend. Stiekem naar het eilandje Diego Garcia, in de Indische Oceaan vliegen en daar landen op een Amerikaanse marinebasis. Daar zou het vliegtuig verborgen worden gehouden, of neergeschoten zijn door de militairen die een terroristische aanslag vreesden.

De geruchten bleken zo hardnekkig dat de Amerikanen zich genoodzaakt zagen deze officieel te ontkennen.

5 Andamanse zee

Raja Dalelah uit Maleisië vloog op 8 maart 2014 vanuit Jeddah naar Kuala Lumpur. Boven de Andamanse Zee zag ze een vliegtuig op het water drijven. Toen ze na de landing hoorde dat MH370 werd vermist, sloeg mevrouw Dalelah alarm, maar de autoriteiten waren sceptisch. Haar vliegtuig had zo hoog gevlogen dat ze onmogelijk had kunnen zien of er iets in het water dreef. Raja Dalelah hield echter vol. „Ik weet wat ik heb gezien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kunnen deze 5 MH370-complotten de prullenbak in?
Sluiten