Rens Oving
Rens Oving Nieuws 27 sep 2015 / 12:50 uur

Krijgen we opheldering over de Volkert-foto?

Een week nadat Volkert van der Graaf op de verborgen camera bekende de foto’s van hem in scene te hebben gezet, is er nog steeds heel veel onduidelijk over die fotoshoot.

Als het goed is komt er maandag eindelijk opheldering als minister Ard van der Steur met zijn versie van de fotorel rond Volkert van der Graaf komt. Maar wat heeft de minister precies uit te leggen?

Lees ook: ‘Ministerie wist van fotodeal Volkert van der G.’

Nadat bekend werd dat Volkert van der Graaf de foto’s in De Telegraaf zelf in scene had gezet, zei het Openbaar Ministerie (OM) dat zij hier een dag voor publicatie van op de hoogte was gesteld. Voor het publiceren van de foto’s zou toestemming zijn gevraagd en ook zijn gegeven door het OM.

Niet waar

Op dinsdag was dit ook het verhaal dat minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur aan de Tweede Kamer vertelde. Maar dat bleek een dag later al niet te kloppen. Volgens Stijn Franken, voormalig advocaat van Van der Graaf, werd alles in scene gezet en was het OM daar nadrukkelijk bij betrokken.

Ook het OM wilde dat Van der Graaf na zijn vrijlating relatief ongestoord door het leven zou kunnen gaan. Het ‘lekken’ van een eerste foto zou in ieder geval paparazzi op een afstandje moeten houden.

https://twitter.com/Louis_Bontes/status/647353344772718593

De belangrijkste vraag is wie, wanneer precies wist dat dit zou gaan gebeuren. De verschillende versies van het verhaal die nu circuleren maken in ieder geval duidelijk dat het OM bewust meewerkte aan het in scene zetten van de foto. Mogelijk kwam het hele idee voor de foto uit de koker van justitie zelf.

Lees ook: 8 opmerkelijke uitspraken van Volkert van der Graaf

In welke mate het Ministerie van Veiligheid en Justitie ook betrokken was, is nu nog de grote vraag. Het lijkt niet waarschijnlijk dat een zaak die zo gevoelig ligt niet is besproken met toenmalig minister Ivo Opstelten of staatssecretaris Fred Teeven. Ook worden topambtenaren genoemd die wel degelijk bij het opzetje tussen Van der Graaf en justitie betrokken waren.

Probleem?

Als blijkt dat hoge ambtenaren binnen het ministerie wel degelijk op de hoogte waren van het fotomoment dan heeft minister Van der Steur een probleem. Vooral omdat hij dan niet langer de schuld voor zijn onjuiste verhaal van vorige week bij het OM neer kan leggen. Het zou dan kunnen dat hij de Tweede Kamer bewust verkeerde informatie heeft verstrekt. En dat is een politieke doodzonde.

Hoe de vork ook precies in de steel zit, wie in ieder geval niet in de problemen komt is Volkert van der Graaf. Het OM liet geen twijfel over de gevolgen voor de moordenaar van Pim Fortuyn, die zijn er niet. Dankzij alle afspraken vooraf heeft Van der Graaf namelijk geen enkele regel overtreden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krijgen we opheldering over de Volkert-foto?
Sluiten