Metro
Metro Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Kraanongeluk Alphen: the day after

De beelden waren huiveringwekkend, de ravage reusachtig en de angst voor dodelijke slachtoffers was daarom ook groot. Maar uiteindelijk zijn er geen doden gevallen door het ongeluk in Alphen aan den Rijn, waarbij twee bouwkranen en een deel van de Julianabrug op huizen en winkels in de Hooftstraat vielen. En nu kan het puinruimen in Alphen beginnen, vertellen bewoners hun verhaal en rest ook nog de schuldvraag.

Video: Hijskraan Alphen aan den Rijn stort op huis

Speurtocht

Burgemeester Liesbeth Spies gaf maandagavond op een persconferentie het verlossende woord. ,,Ondanks dat we het nauwelijks hebben durven geloven toen we de beelden zagen, lijkt de conclusie op dit moment dat er geen slachtoffers zijn." Daar ging een uitgebreide zoektocht van reddingswerkers van Urban Search And Rescue (USAR) met vijf speurhonden onder het puin aan vooraf. Hoewel er aanvankelijk werd gesproken van twintig gewonden werden behalve de gewonde man geen slachtoffers gevonden. Ook bleek dat niemand als vermist was opgegeven. Daarop werd de speurtocht gestaakt.

Verdachten

Drie personen zijn in verband met het ongeluk in Alphen aan den Rijn als verdachten aangemerkt, maakte het Openbaar Ministerie bekend. Ze hadden zichzelf bij de politie gemeld. De verdachten hebben de status van verdachte gekregen, vooral omdat zij dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat. Mogelijk is de arbeidsomstandighedenwet overtreden. Het kan ook zijn dat er sprake blijkt te zijn van lichamelijk letsel door schuld.

Lees ook: Drie personen als verdachte aangemerkt

Huizen bewaakt

Bouwbedrijf Mourik, dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Julianabrug, spreekt van een zwarte dag. ,,We zijn bijzonder ontdaan.” Ontdaan zijn ook de inwoners van Alphen. Ongeveer 60 mensen kwamen maandagavond naar De Goede Herderkerk waar een tijdelijke opvanglocatie voor 400 mensen was ingericht. Een aantal van hen is dakloos geraakt. Bewoners van ongeveer veertien huizen konden maandagnacht niet thuis slapen. Voor wie geen onderdak heeft gevonden, heeft de gemeente noodopvang geregeld. Het gebied rond het ongeval is afgezet, er geldt een noodverordening en de ME bewaakt de huizen.

De brandweer gaat dinsdagochtend een plan van aanpak opstellen voor het verwijderen van de omgevallen kranen en het brugdeel. Als het plan klaar is wordt dit overgedragen aan de gemeente. Ook de lokatie van het ongeval wordt dan door de brandweer formeel aan de gemeente overgedragen.

Paniek

De Hooftstraat in Alphen aan den Rijn ligt er dinsdagochtend rustig en verlaten bij. Af en toe komen bewoners een kijkje nemen op de plek des onheils. Medewerkers van een natuurwinkel verderop in de straat staan voor de deur te kijken naar de ravage. ,,Het was een ongelofelijke klap”, vertelt een van hen, die maandag in de winkel aan het werk was. ,,Alles stond te schudden. De stellingen hebben het gehouden, wonder boven wonder is er niets naar beneden gekomen.”

De medewerkers vertellen dat het vlak na de klap heel stil was en dat in de tijd daarna de paniek losbrak. ,,De hele straat stroomde vol. Half Alphen, pers en heel veel hulpverleners. Ik stond te trillen op mijn benen.” Een medewerkster spreekt van een wonder dat er, ondanks de ravage, slechts een gewonde lijkt te zijn gevallen. Ze willen dinsdag de winkel wel weer openen.

Tristan van der Vlis

Een collega liep met een wandelwagen door het centrum toen ze plots allemaal hulpdiensten voorbij zag scheuren met loeiende sirenes. ,,Het was afschuwelijk, het leek wel de Ridderhof”, zei ze, refererend aan de dag waarop Tristan van der Vlis in dat winkelcentrum het vuur opende op het winkelend publiek en daarbij zes mensen doodde.

Een voorbijganger die op het strand lag toen het ongeval gebeurde, spreekt ook van een wonder dat er geen doden zijn gevallen. ,,Het komt waarschijnlijk door het mooie weer, de vakantie en dat het maandag was en de winkels dus dicht waren. Het lijkt wel een oorlogsgebied”, zei hij kijkend naar de ravage in de Hooftstraat.

Zie hieronder beelden van het ongeluk, maandagmiddag rond vier uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kraanongeluk Alphen: the day after
Sluiten