D. van Aken
D. van Aken Nieuws 14 sep 2015

Journaalkaper Tarik Z. sprak en dit zei hij

Maanden nadat journaalkaper Tarik Z. (20) met een alarmpistool het gebouw van de NOS binnendrong en zendtijd eiste legde hij vrijdag in de rechtbank uit wat zijn motieven waren.

Tarik wordt verdacht van vrijheidsberoving, bedreiging met een dreigbrief, en bezit van een gasalarmpistool, vijftien knalpatronen en een geluiddemper. Zijn advocaat denkt niet dat hij ontoerekeningsvatbaarheid gaat bepleiten in de zaak.

Een overzicht van wat hij te melden had:

Wat stond er in het briefje en hoe kwam Tarik binnen?

In zijn briefje waarschuwde Tarik dat zijn medestanders klaarstonden voor een cyberaanval. Ook zei hij dat er kernbommen verstopt waren. Daarmee wilde hij voorkomen dat de politiemacht zou binnenstormen en zijn toespraak zou verstoren.

"Gijzeling is zwaarder"

Tarik Z. kan zich best voorstellen dat NOS-medewerkers zich bedreigd voelden. Maar een gijzeling was het niet, zei Z. vrijdag bij de rechtbank in Lelystad. Dit ondanks het gasalarmpistool dat hij bij zich had en waarschuwingen dat het zeker geen geintje was en dat er dingen zouden gebeuren als hij zijn zin niet zou krijgen, Volgens Z. werden de portiers en redacteuren namelijk niet fysiek vastgehouden. Ze hadden hun vrije wil nog en hadden kunnen weglopen, aldus Z. ,,Gijzeling is zwaarder”, voegde hij er aan toe.

https://twitter.com/RemcoRhee/status/611813374456922112

Hacker

Tarik. zei dat hij vanuit hackerskringen harde feiten over manipulatie door de NOS kreeg, maar hij wilde daar niet verder op ingaan.

Het Nederlandse volk waarschuwen

Tarik ging naar de NOS omdat hij vond dat de omroep veel leugens verkondigde en zweeg over het fundament van het huidige monetaire systeem. Daar wilde hij het Nederlandse volk voor waarschuwen.

NOS

Waarom koos Tarik het achtuurjournaal uit?

Wat nog meer?

Andere opmerkelijke uitspraken en gebeurtenissen in de rechtbank.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Journaalkaper Tarik Z. sprak en dit zei hij
Sluiten