Metro
Metro Nieuws 8 sep 2015 / 08:40 uur

Je mag straks afrijden met technische hulpmiddelen

Ben je rijlessen aan het volgen? Wacht dan nog even met afrijden, want vanaf 1 januari 2016 mag je tijdens het rijexamen gebruik maken van dodehoekverklikkers, automatische afstandhouders en andere technische hulpmiddelen. Dat heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheid besloten in overleg met de rijschoolhouders.

Lees ook: Kennis verkeersregels bedroevend slecht, ken jij ze?

Steeds meer auto’s beschikken over het zogenoemde Advanced Drivers Assistance System (ADAS). Het zijn technologische ontwikkelingen, zoals een cruise control waarbij de snelheid automatisch wordt aangepast aan die van de voorganger. Deze systemen moeten nu nu nog worden uitgezet tijdens het rijexamen.

Zelf inparkeren

Het CBR benadrukt dat systemen die het rijden helemaal overnemen van de bestuurder, zoals automatisch inparkeren, verboden blijven bij het afrijden. ,,Een kandidaat moet ondanks de dodehoekverklikker toch goed in de buitenspiegel blijven kijken. Systemen zijn immers niet onfeilbaar”, aldus een woordvoerster dinsdag.

Het gebruik van ADAS gebeurt op vrijwillige basis. Het rijexamen verandert er niet door van opzet. ,,De examinator beoordeelt de rijvaardigheid van de kandidaat en niet het gebruik van de ondersteunende systemen.” Navigatie-apparatuur was al enige tijd toegestaan tijdens het examen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je mag straks afrijden met technische hulpmiddelen
Sluiten