Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 11 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Je auto waarschuwt je voor spookrijders

Een waarschuwingssysteem dat je vertelt dat je spookrijder dreigt te worden of er een gaat tegenkomen. Fabrikant Bosch werkt aan een dergelijk systeem dat geïntegreerd kan worden in de auto.

En dat is geen overbodige luxe bleek vorige week nog. Door een ongeval met een spookrijder op de A7 bij Middenmeer kwamen twee automobilisten om het leven. De spookrijder zelf en de nietsvermoedende tegenligger.

Lees ook: Video: Politie rijdt bewust spookrijder aan

In 2014 kreeg de VID 137 meldingen van spookrijders, tegen 116 een jaar eerder, meldt Verkeersnet. Volgens de verkeersdienst is de helft hiervan waar.

Tussen het moment dat een spookrijder wordt gesignaleerd en de melding op de radio te horen is, verlopen kostbare minuten. Met het systeem dat Bosch ontwikkelt via de cloud komt de melding binnen enkele seconden binnen bij de bestuurder.

Detectie

Om spookrijden te detecteren, wordt de bewegingsrichting van de auto in de cloud vergeleken met de toegestane rijrichting. Als dat niet overeenkomt, krijgt de bestuurder een waarschuwing. Op hetzelfde moment krijgen automobilisten in directe omgeving ook een melding. De locatie van andere voertuigen die zijn aangesloten op het systeem worden hiervoor geanonimiseerd aan de cloud doorgeven.

Internet

Auto’s moeten wel permanent met internet verbonden zijn. Volgens Bosch is het waarschuwingssysteem eenvoudig en tegen lage kosten in bestaande infotainment systemen te integreren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Je auto waarschuwt je voor spookrijders
Sluiten