D. van Aken
D. van Aken Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Is asielzoeker een scheldwoord?

‘Van asielzoeker tot brons op het WK’ kopte de sportredactie van Metro nadat atlete Sifan Hassan uit Arnhem eremetaal had gewonnen op de WK atletiek in Beijing. Dit tot grote woede van veel lezers. Het gebruik van het woord ‘asielzoeker’ zou een belediging zijn en racistisch.

Trots

Hassan vluchtte als tiener uit Ethiopië en begon als tijdverdrijf in de Nederlandse opvangcentra met hardlopen. In Eindhoven kwam ze in aanraking met trainer Ton van Hoesel van Eindhoven Atletiek.

Lees ook: Sifan Hassan: van asielzoeker tot brons op WK

Van Hoesel, die regelmatig met asielzoekers werkt, vertelt in het artikel vol trots over het timide meisje dat haar eerste echte stappen in de sport zette. Hij roemt haar gedrevenheid en discipline. Eigenschappen die hij niet in die mate ziet bij zijn andere pupillen. „Ze spreken vaak geen Nederlands, dat maakt het lastig. Ze houden zich niet aan afspraken. Maar een groter probleem is de volhardendheid.”

Geen respect

Het verhaal en de prachtige sportprestatie van Hassan waren voor veel lezers bijzaak. De verhitte discussie over het gebruik van het woord asielzoeker nam de overhand op social media. „Ja joh, er even mooi bijzetten dat ze asielzoeker was. Totaal geen respect. Hopeloos diep gezakt”, schreef een lezer op Facebook.
Op Twitter valt Christine Bel (D66) over de opmerking ‘dit is een uitzondering’. Want volgens haar is iedereen die op een WK brons haalt, per definitie uitzonderlijk.

Maar niet iedereen hekelt alleen het woord asielzoeker. Ook de melding in een ander artikel dat Hassan uit Arnhem komt, kan op felle kritiek rekenen. “Oh, nu is ze wel Nederlandse. Als ze een pinpas had gestolen, zouden de reacties anders zijn en was ze ineens dan een buitenlander die moet oprotten!”

Scheldwoord

Na alle commotie en online scheldpartijen leeft er op de redactie van Metro maar een vraag: Is asielzoeker een scheldwoord?

Sifan Hassan heeft zojuist de Nederlandse atletiekploeg de tweede medaille bezorgd bij de wereldkampioenschappen in Peking.

Gepostet von Metro Holland am Dienstag, 25. August 2015

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is asielzoeker een scheldwoord?
Sluiten