Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Hooggerechtshof bepaalt over lot hond in ‘dodencel’

Een vrouw uit Melbourne doet er alles aan om haar 6-jarige Staffordshire-bulterriër uit de ‘dodencel’ te krijgen. Het Hooggerechtshof in het Australische Canberra moet nu zelfs over het lot van de viervoeter gaan beslissen. Dat meldt 9news.com.au.

In dodencel

Hond Izzy wordt verantwoordelijk gehouden voor een aantal aanvallen tussen 2012 en 2013. Het dier zit nu al bijna twee jaar in de ‘dodencel’ nadat de gemeenteraad van Knox City oordeelde dat het dier moet worden ingeslapen.

Haar eigenaar Tania Isbester wil daar echter niets van weten. “Ik vind het oneerlijk en irrationeel om deze straf te geven, gezien de incidenten”, stelt de vrouw. “Ik vind het belangrijk te vechten voor waar je in gelooft. Daarnaast hoop ik hiermee dieren te beschermen die in de toekomst iets soortgelijks meemaken.”

Lees ook: Vrouw in testament: hond inslapen bij overlijden

Twee slachtoffers van Izzy waren Gillian Delphine en haar hond Madame Pugsley. Izzy beet bij Delpine de top van haar kleine vinger aan haar linkerhand eraf. Ze had plastische chirurgie nodig om de schade te herstellen.

Belangenconflict

De advocaat van Isbester, Richard Kendall, stelde tijdens de hoorzitting dat in de zaak sprake was van een belangenconflict. Gemeenteraadslid Kirsten Hughes, die in 2012 de aanval onderzocht, maakte later ook deel uit van het panel dat besliste over het lot van Izzy.

Stepehen Donaghue, de advocaat van de gemeente Knox City, weerlegt dat argument en stelt dat Hughes “niet echt mee mocht beslissen”. “Ze nam wel deel aan het panel, maar had geen stem”, zo stelt hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hooggerechtshof bepaalt over lot hond in ‘dodencel’
Sluiten