Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 3 sep 2015 / 09:06 uur

Honderden willen gastgezin zijn voor vluchteling

Al meer dan 7000 mensen liketen de pagina ‘Ik ben een gastgezin voor een vluchteling’. Honderden aanmeldingen kwamen binnen. Uit dit Facebook-initiatief blijkt dat Nederlanders zich willen inzetten voor de aanhoudende stroom van vluchtelingen. Zo ook de 41-jarige Sonja Moal uit Apeldoorn.

Dat meldt RTL Nieuws. Sonja had al een aantal keer geld gestort voor hulpgoederen voor de aanhoudende stroom bootvluchtelingen, maar nog liever wilde de Apeldoornse zelf iets doen. „Eindelijk kan ik iets betekenen. Ik zag op internet al die ellendige plaatjes voorbijkomen en elke keer voelde ik me zo machteloos. Geld geven was alles wat ik kon doen. Maar toen hoorde ik dat er 400 vluchtelingen naar Apeldoorn kwamen en zag ik dit initiatief op Facebook. Ik heb me gelijk opgegeven.”

Met ze praten

Wat de invulling zal zijn voor zo’n gastgezin is nog niet helemaal duidelijk, maar Sonja heeft al wat ideeën. „Ik wil graag voor ze koken of bakken, of een spelletjesmiddag organiseren in de Americahal, waar de vluchtelingen worden opgevangen. Maar ook gewoon met ze praten: vragen wie ze zijn, hoe ze hier zijn gekomen."

Lees ook: Schokkend: foto aangespoelde vluchteling van 2 jaar

In Apeldoorn worden dinsdag de eerste asielzoekers gehuisvest in de Americahal. In de noodopvang komen vooral mensen uit Syrië en Eritrea. Om de grote stroom vluchtelingen op te vangen worden er nieuwe plekken ingericht als noodopvang. De Americahal in Apeldoorn is er één van.

Plekje op de wereld

Aan de nieuwszender laat Sonja weten dat ze geen ruimte heeft om de vluchtelingen ook echt in huis te laten wonen, maar aanschuiven voor een maaltijd kan altijd. Daarnaast begint de vrouw overmorgen aan een bestralingskuur in het ziekenhuis. Daarom doet ze voorlopig zoveel ze kan. Zoals alle reacties beantwoorden op de Facebookpagina.

Lees ook: Virale foto zorgt voor hulp aan Syrische vluchteling

Sonja en de andere vrijwilligers hebben hun hulp aangeboden bij de officiële instanties. „Nu is het afwachten of ze onze hulp willen aanvaarden. We willen echt iets doen voor onze medemens, al is het maar iets heel kleins. De vluchtelingen zijn mensen net als wij. Ze verdienen ook een plekje op de wereld."


Een omgebouwde Americahal is klaar voor de opvang van zo’n vierhonderd vluchtelingen / ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Honderden willen gastgezin zijn voor vluchteling
Sluiten