Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 10 sep 2015 / 16:35 uur

Honderden vluchtelingen uit eten bij Nederlanders

Zou jij het doen? Vluchtelingen uitnodigen om bij je te komen eten? Ongeveer 350 vluchtelingen gaan donderdagavond uit eten bij mensen in de regio Apeldoorn. De Apeldoorners halen hun gasten op bij de Americahal, die sinds ruim een week in gebruik is als opvang voor zeshonderd asielzoekers.

Lees ook: ‘Vluchtelingen zijn toffe huisgenoten’

Dit is het eerste project van de organisatie gastgezinvoorvluchteling.nl en het heet Meet and Eat. De organisatie is vorige week opgezet vanuit de Apeldoornse kerkgemeenschap De Basis, om iets te doen voor de stroom vluchtelingen die naar Nederland komt. Het initiatief is geëxplodeerd, zegt een woordvoerder tegen ANP. Er zijn al bijna 23.000 aanmeldingen uit heel Nederland binnen.

Kip en rijst

Vluchtelingen konden zichzelf aanmelden voor een maaltijd bij een Nederlands gezin. De meeste gasten komen uit Syrië en Eritrea. De gastgezinnen is daarom geadviseerd een gerecht met kip en rijst te maken.

Omdat veel asielzoekers moslim zijn, is de gezinnen ook aangeraden geen alcohol te schenken of te drinken en gepaste kleding te dragen. Als het contact goed verloopt, kunnen Apeldoorners ‘hun’ vluchtelingen ook met andere dingen gaan helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld een tijdelijke slaapplek aanbieden.

Heel Nederland

De Apeldoornse initiatiefnemers hopen hun project volgende week over de rest van Nederland te kunnen uitrollen. Er zijn contacten gelegd met vrijwilligers van kerken en andere organisaties in de rest van het land, aldus een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honderden vluchtelingen uit eten bij Nederlanders
Sluiten