Metro
Metro Nieuws 17 sep 2015 / 06:12 uur

Honderdduizenden Nepalezen geholpen met geld Giro555

Nederlanders hebben ervoor gezorgd dat tot dusverre 200.000 mensen in Nepal hulp hebben gekregen dankzij de giften aan Giro555 voor de Nationale Actie ’Nederland helpt Nepal’.

Lees ook: Gijs Staverman: ‘Lesje nederigheid in Nepal’

Het meeste geld ging naar onderdak, de aanleg van drinkwatervoorzieningen en de bouw van toiletten. In totaal is ruim 25 miljoen euro gedoneerd, waarmee hulporganisaties noodhulp hebben verleend en 2 jaar hulpverlening kunnen garanderen.

Noodhulp

Hulporganisaties hebben gemiddeld de eerste maanden ruim eenvijfde van het beschikbare hulpgeld ingezet voor noodhulp in Nepal dat op 25 april en 12 mei werd getroffen door aardbevingen. Daarbij werden 8.898 mensen gedood en raakten 22.309 mensen gewond. In totaal trof de ramp meer dan 8 miljoen mensen.

Met geld van Giro555 zijn 155.000 mensen geholpen met materialen voor noodonderdak. Daarnaast deelden hulpverleners 21.030 hygiënepakketten uit met onder meer zeep, tandpasta en waterzuiveringstabletten, en ontvingen 41.699 mensen voedselpakketten. Verder zijn 145 tijdelijke leslokalen neergezet. Dat blijkt uit de eerste tussenrapportage van Giro555, die donderdag wordt gepubliceerd.

Lange termijn

Naast levensreddende hulp is in de eerste fase ook hulp geboden met het oog op de langere termijn. Zo zijn zaden en landbouwwerktuigen gedistribueerd zodat mensen steeds minder afhankelijk worden van voedselhulp. Daarnaast zijn boeren die hun inkomsten verloren omgeschoold tot timmerman of bouwvakker. Op die manier kunnen zij bijdragen aan de wederopbouw en in hun eigen inkomen voorzien.

Opkrabbelen

„Nepal krabbelt langzaam op. Het accent in de hulpverlening verschuift steeds meer van noodhulp naar wederopbouw, zoals de bouw van permanente woningen, ziekenhuizen en scholen die sterk genoeg zijn om nieuw natuurgeweld te doorstaan”, zegt Gijs de Vries, actievoorzitter van Giro555.

Alle hulporganisaties noemen het regenseizoen de grootste uitdaging in hun werk. Het slechte weer veroorzaakte modderstromen en landverschuivingen, waardoor wegen onbegaanbaar werden en dorpen onbereikbaar. Hulpverleners moeten plannen dagelijks aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Indien nodig zetten zij helikopters in, maar vaker worden hulpgoederen te voet gebracht met dragers. Overheidsprocedures worden door hulporganisaties als een belemmerende en soms ook vertragende factor in de hulpverlening ervaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honderdduizenden Nepalezen geholpen met geld Giro555
Sluiten