Rens Oving
Rens Oving Nieuws 14 sep 2015 / 18:09 uur

Grenzen in Europa zijn terug van weggeweest

Vrachtwagens moeten open, treinen moeten stilstaan en automobilisten moeten uren wachten. Onder druk van een groeiende stroom vluchtelingen maakt Europa weer kennis met een fenomeen dat het langzaam vergeten was. Paspoortcontroles aan de binnengrenzen.

Vrij verkeer van mensen en goederen, het basisbeginsel van het verdrag van Schengen staat sinds kort op barsten. Op zondag besloten de Duisters om hun eigen grenzen weer te gaan bewaken. Dit leidde op maandag tot een domino-effect in de regio.

Lees ook: Duitsers gaan weer controleren aan de grens

Foto:ANP

Buurlanden Oostenrijk en Tsjechië scherpten de grensbewaking aan. Ook Slowakije, dat vreest nu de nieuwe route voor vluchtelingen te worden, gaat extra maatregelen te nemen.

Uren in de file

Waar dergelijke controles toe leiden werd in Oostenrijk al snel duidelijk. Bij grensovergangen in de buurt van Salzburg stonden automobilisten uren in de file.

Ook het treinverkeer tussen Oostenrijk en Duitsland werd flink ontregeld door de controles.

Volgens de ÖAMTC, de Oostenrijkse ANWB, moest de snelweg bij Nickelsdorf, een grensplaats met Hongarije, in beide richtingen helemaal dicht omdat er vluchtelingen op de weg liepen. Om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden werden maandag 2.200 soldaten naar het grensgebied gestuurd.

Hek

Ook de Hongaren, die de buitengrens van het Schengengebied met Servië in de gaten houden, worstelen met de vluchtelingen. Een hek langs de Servische grens, bewaakt door soldaten moet de doortocht belemmeren. Ook staan politieagenten in de grensregio’s sinds zondag op ‘scherp’. Zij moeten zich binnen twee uur bij de grens melden als hun hulp nodig is.

Hongarije bewaakt de grens met Servië. Foto:AFP

De Duitsers benadrukten maandag nogmaals dat de grenscontroles niet bedoeld zijn om vluchtelingen te weren. Zij zijn enkel om migranten tegen te houden die helemaal geen vluchteling zijn. Op maandag werden dan ook wel degelijk vluchtelingen Duitsland binnengelaten.

Ook in Nederland zullen de landsgrenzen strenger bewaakt worden. Mobiele teams van de marechaussee gaan grensovergangen scherper in de gaten houden. Van echte controles, zoals langs de Duits-Oostenrijkse grens, is in Nederland vooralsnog geen sprake.


Vluchtelingen in Servië. Foto:AFP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grenzen in Europa zijn terug van weggeweest
Sluiten