Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Nieuws 29 sep 2015 / 05:55 uur

Geen grondtroepen Rusland naar Syrië

De Russische president Vladimir Poetin heeft met zijn Amerikaanse collega Barack Obama besproken hoe Rusland kan helpen in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië. Poetin sluit niet uit dat Rusland luchtaanvallen zal uitvoeren op de terreurgroep, maar benadrukte dat er geen Russische grondtroepen naar Syrië zullen worden gestuurd.

,,Wat betreft Russische betrokkenheid, piekeren we over wat we extra willen doen om de strijdkrachten in het gebied te steunen", aldus de Russische president. Hij is alleen van plan om bombardementen uit te voeren als dat wordt goedgekeurd door de Verenigde Naties. Rusland stuurde vorige maand al tanks en oorlogsvliegtuigen naar Syrië om tegen IS te vechten en het leger van president Bashar al-Assad te helpen.

Openhartig en nuttig

Poetin en Obama spraken elkaar maandag anderhalf uur in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De Russische president zei na afloop dat het een ,,zeer nuttig, zakelijk en openhartig" gesprek was.

Tijdens het gesprek kwamen Rusland en de VS weer op het aanblijven van Assad als president. Hierover botsten ze eerder op de dag ook al, omdat Obama niet met Assad wil samenwerken, terwijl Rusland hem juist steunt en wil dat hij aanblijft als president.

Oekraïne

Obama en Poetin hebben ook gepraat over de situatie in Oekraïne. Obama zei dat hij bezorgd is over hoe het Minsk-akkoord wordt uitgevoerd en dat de separatisten lokale verkiezingen willen organiseren in het oosten van Oekraïne.

Het was de eerste keer in bijna een jaar dat de presidenten elkaar weer ontmoeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Geen grondtroepen Rusland naar Syrië
Sluiten