Rens Oving
Rens Oving Nieuws 21 sep 2015 / 16:05 uur

Gaat Volkert van der Graaf weer de cel in?

Het was een tijdje stil rondom Volkert van der Graaf, maar hij staat weer vol in de schijnwerpers door een uitzending van Brandpunt Reporter. Het programma filmde hem met een verborgen camera. Van der Graaf, die dacht met een vriend te spreken, was zich van geen kwaad bewust en sprak honderduit.

En daar kan hij wel eens flink spijt van krijgen. Het grootste probleem voor Van der Graaf zijn de uitspraken die hij deed over een foto in De Telegraaf. „Die foto in De Telegraaf, die heb ik in scene gezet.”

Streng toezicht

De moordenaar van Pim Fortuyn werd in 2014 onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Van der Graaf moest een enkelband dragen en mocht op verschillende plekken in Nederland, waaronder Rotterdam en Den Haag, niet komen. Deze beperkingen wist hij na zijn vrijlating echter via de rechter van tafel te krijgen.

Lees ook: 8 opmerkelijke uitspraken van Volkert van der Graaf

Wat wel bleef was een verbod op contact met de media. Met name bedoelt om te voorkomen dat Van der Graaf interviews zou geven. Maar het in scène zetten van foto’s om deze vervolgens aan de krant te verkopen zou hier ook onder kunnen vallen, en dan heeft Van der Graaf een serieus probleem.

In de cel?

Of dat ook daadwerkelijk zo is, is in eerste instantie een beslissing die door het Openbaar Ministerie moet worden genomen. De zaak wordt volgens een woordvoerder van het OM inmiddels onderzocht.

Cruciaal lijkt de vraag of Van der Graaf, of zijn advocaat, direct contact hebben gehad met De Telegraaf over de foto. De Telegraaf ontkent dat dit het geval is.

Als het OM beslist om de zaak naar de rechter te brengen, en als deze dan beslist dat dit inderdaad een overtreding is, dan kan Van der Graaf weer worden vastgezet. Mogelijk brengt hij dan zijn proeftijd, in totaal nog zo’n zes jaar, geheel of gedeeltelijk achter de tralies door.

Het OM kan overigens ook beslissen om een waarschuwing te geven, of de voorwaarden voor zijn vrijlating aan te passen. Het is zelfs mogelijk dat er helemaal geen actie volgt, al lijkt de kans daarop klein. Of het zover komt wordt later deze week bekend.

Voor CDA en PVV gaat dat allemaal niet snel genoeg. De PVV eist een debat over de zaak en CDA-Kamerlid Peter Oskam wil dat Volkerts uitkering wordt stopgezet. Maar verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff wil zich, zolang het OM nog geen beslissing heeft genomen, niet in de zaak mengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Gaat Volkert van der Graaf weer de cel in?
Sluiten