Rens Oving
Rens Oving Nieuws 29 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Foto’s Volkert ver voor vrijlating al bekonkeld

Voordat Volkert van der Graaf vrijkwam, was al lang en breed afgesproken dat er foto’s gemaakt en gelekt zouden worden. Hoge ambtenaren, het Openbaar Ministerie (OM), de reclassering en de advocaten van Volkert van der Graaf hadden veelvuldig en intensief contact, onder andere over het in scène zetten van de foto die uiteindelijk in De Telegraaf verscheen.

Volgens Ard van der Steur, minister van Justitie en Veiligheid, was er voordat Van der Graaf vrijkwam grote zorg over zijn veiligheid. Om deze zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, werd al ver voor zijn vrijlating overleg gevoerd. Al op 16 januari 2014 werd de mogelijkheid van een foto al geopperd.

Goed idee

Justitie wilde dat Van der Graaf na zijn vrijlating relatief ongestoord door het leven zou kunnen gaan. Wie met het idee van de foto kwam, is volgens de minister niet meer te achterhalen. Maar op basis van een risico-inschatting van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid werd wel besloten dat het een goed idee was om na zijn vrijlating een eerste foto te ‘lekken’, om zo in ieder geval de paparazzi op afstand te houden.

De Dienst Bewaken en Beveiligen, een speciaal politieonderdeel, ging vervolgens samen met de advocaten van Van der Graaf aan de slag om dit te regelen. Op 1 mei 2014 werd al contact opgenomen met de fotograaf. 16 juni 2014, een dag voordat de foto verscheen, werd het OM op de hoogte gesteld van die publicatie en werd nogmaals bevestigd dat dit geen overtreding van het mediaverbod zou betekenen.

Lees ook: 8 opmerkelijke uitspraken van Volkert van der Graaf

Wie niet op de hoogte werden gebracht, waren toenmalig minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. Zij waren daardoor oprecht verrast door de Volkert-foto’s, terwijl een belangrijk deel van hun topambtenaren hier wel wel degelijk van tevoren van wist.

Nadat bekend was geworden dat Volkert van der Graaf de foto’s in De Telegraaf zelf in scène had gezet, zei het Openbaar Ministerie (OM) hier een dag voor publicatie van op de hoogte te zijn gesteld.

Aftreden?

Op dinsdag was dit ook het verhaal dat minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur aan de Tweede Kamer deed.

Dat blijkt dus maar voor een beperkt deel te kloppen. Van der Steur betreurt dat hij zich niet verder in de zaak heeft verdiept voordat hij zijn verklaring in de Kamer afstak. Of hij de Kamer ook onjuist heeft geïnformeerd, een politieke doodzonde, is een conclusie die de minister aan de Kamer overlaat.

Donderdag staat een tweede debat over de Volkertfoto’s gepland.

Duidelijk is wel dat Van der Graaf verder geen problemen meer met de foto hoeft te verwachten.

Dankzij alle gemaakte afspraken heeft de moordenaar van Pim Fortuyn geen regels overtreden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Foto’s Volkert ver voor vrijlating al bekonkeld
Sluiten