Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Foto gaat wereld over, wat levert dat fotograaf op?

De Melkweg, een sterrenregen én ruimtestation ISS op één foto. Het lukte hobbyfotograaf Albert Dros. Het adembenemende plaatje is inmiddels op tal van nieuwssites over de hele wereld te zien.

Maar veel geld levert dat vooralsnog niet op. „Internet hè”, zegt Dros. „Daar kan ik niet zoveel tegen doen, en ik vind het ook helemaal niet erg. Mijn foto staat nu op zoveel grote nieuwssites in binnen- en buitenland. Dat is toch heel erg leuk om te kunnen zeggen.”

Lees ook: De mooiste sterrenregens op sociale media

Toeval

Zaterdagnacht werd de foto door Dros gemaakt op de Veluwe. Een toevalstreffer. „Ik ging voor een foto van de Melkweg”, zegt Dros. „Eventueel samen met vallende sterren, want die waren ook voorspeld. Een vriend van mij poseerde met zijn armen wijd en puur toevallig zag ik opeens nog iets voorbijkomen. Geen idee wat het was. Een vliegtuig maakt een andere streep en voor een ster ging het ding te langzaam.”

ISS

Pas thuis zocht Dros op wat hij nu eigenlijk had vastgelegd. Het bleek om ruimtestation ISS te gaan. „Als ik denk dat ik een mooie of bijzondere foto heb, stuur ik deze naar fotoblogs. Dat deed ik nu ook. Petapixel, een grote fotografiesite, publiceerde mijn foto en toen begon het. Als eerste pakten de buitenlandse media mijn foto op, zoals The Huffington Post. Daarna volgden de Nederlandse media: nieuwssites, televisie en radio. Echt ongelooflijk wat deze foto teweeg heeft gebracht.”

En nu?

Hoewel al die publicaties op internet en tv Dros geen cent opleveren, hoopt hij dat de publiciteit hem wel iets gaat brengen. „Ik maak graag landschapsfoto’s, dat doe ik als hobby omdat het niet makkelijk is om als landschapsfotograaf je geld te verdienen. Maar wellicht ziet iemand door deze publiciteit meer van mijn werk en komt hier een mooi fotografieklusje uit.”

En Dros heeft meer plannen. „Ik denk er ook aan workshops te gaan geven, dat lijkt me geweldig. Nu deze foto van mij zo bekend is, zullen de workshops misschien wel snel vol zitten. Ik moet dingen nog even goed uitdenken. Deze paar dagen ben ik vooral heel druk geweest met iedereen te woord staan.”

Print

Ook ligt de foto van Dros bij een agentschap. „Als printmedia de foto in hoge resolutie willen afdrukken, vraag ik wel geld. Maar ik heb nauwelijks contacten, dus dit bureau stuurt mijn foto nu de wereld rond, bijvoorbeeld naar fotografiemagazines. Wie weet komt daar ook nog wat uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Foto gaat wereld over, wat levert dat fotograaf op?
Sluiten