Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Elizabeth heeft record: 7 feitjes over de Koningin

Hoera! Het is zover. Koningin Elizabeth heeft het record van langst regerende vorst van Groot-Brittannië verbroken. 63 jaar en 216 dagen zit zij al op de troon.

De afgelopen 63 jaar was de Engelse koningin een rots van stabiliteit in een voortdurend veranderende wereld. Haar inzet en plichtsbesef hebben niet alleen in Groot-Brittannië maar in de hele wereld bewondering geoogst. Dat heeft de Britse premier David Cameron woensdag gezegd, de dag dat Elizabeth II met 63 jaar en 216 dagen de langst regerende Britse monarch in de geschiedenis wordt.

Niet alleen vanwege haar record is Elizabeth een bijzondere vrouw. Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid 7 feitjes over de monarch op een rij:

1 

Elizabeth heeft haar eigen pinautomaat in haar paleis Buckingham Palace. Daar haalt ze dus briefjes met, inderdaad, haar eigen hoofd uit. De pinautomaat zit weggestopt in de kelder en is alleen beschikbaar voor leden van de koninklijke familie.

2 

De koningin vind het niet zo erg om haar handen vuil te maken. In de tweede wereldoorlog was de monarch lid van de technische dienst in het leger. Zij werkte hier als truckchauffeur en monteur.

3 

Elizabeth kan zich best vinden in het digitale tijdperk. De koningin verstuurde haar eerste e-mail al in 1976 vanaf een legerbasis. Ze heeft ook een Facebookaccount, alleen de koningin porren is ten strengste verboden.

4 

De koningin is gezegend met een groot nageslacht. In totaal heeft de vrouw vier kinderen, acht kleinkinderen en zelfs al vijf achterkleinkinderen.

5 

De kroning van Elizabeth was de allereerste die live op televisie werd uitgezonden. Niet alleen dat, ook waren de koningin en haar familie de eersten die ooit in een documentaire over de familie verschenen. De documentaire verscheen in 1969 en werd een ware sensatie. Driekwart van de Britse inwoners zag de film, die datzelfde jaar eindeloos op televisie werd herhaald.

6 

Elizabeth is gek op corgi hondjes. De eerst kreeg ze voor haar achttiende verjaardag en had de naam Susan. In totaal heeft ze meer dan 30 corgis gehad. Ze introduceerde zelfs een nieuwe soort hond, namelijk de dorgi. Dit is een combinatie van een corgi en een tekkel.

7 

Als koningin moet je veel stilzitten voor staatsieportretten, al helemaal als je zolang regeert als Elizabeth. in totaal zijn er 130 officiële portretten gemaakt. De eerste hiervan was in 1933 toen de koningin slechts zeven jaar oud was.

Lees ook: Soldaat verpest ontmoeting met koningin voor meisje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Elizabeth heeft record: 7 feitjes over de Koningin
Sluiten