Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 15 sep 2015

Eindelijk onderzoek: leidt relaxte seks tot baby?

Koppels waarbij een zwangerschap telkens maar uitblijft, moeten meer kijken naar de manier waarop ze seks hebben dan naar de frequentie en timing. Het veel gehoorde ‘laat het los, dan komt het vanzelf’ uit de directe omgeving van ogenschijnlijk onvruchtbare stelletjes, zou nog weleens waar kunnen zijn. Om hier achter te komen, start binnenkort een landelijk onderzoek.

Lees ook: Vrouw verrast man met onverwachte zwangerschap

De sleutel voor het oplossen van een deel van onbegrepen onvruchtbaarheid kan liggen in het bestuderen van het seksueel gedrag van de paren. Dat stelt Nils Lambalk, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde bij het VUmc in Amsterdam. Zwanger worden is meer dan alleen het bij elkaar brengen van een zaad- en eicel.

Frequentie

Als een vrouw niet zwanger wordt, is er tot nu toe vaak alleen aandacht voor de frequentie van geslachtsverkeer en de fase van de vrouwelijke cyclus waarin dit gebeurt. Daarna volgen onderzoeken naar aanwijsbare oorzaken van onvruchtbaarheid zoals het niet hebben van een eisprong, de afwezigheid van zaadcellen of afgesloten eileiders.

De reden van onvruchtbaarheid blijft bij ruim een derde van de paren echter verborgen. Afwachten dan maar, zeggen de artsen vervolgens als de kans op spontane zwangerschap goed is. De relatie tussen seksueel gedrag en de kans op zwangerschap wordt genegeerd.

Seksuele begeleiding

En dat is zonde, vindt Lambalk. „Het vermoeden bestaat al lang dat seksueel gedrag een rol speelt bij onbegrepen onvruchtbaarheid”, zegt de hoogleraar voortplantingsgeneeskunde. Binnenkort starten AMC en VUmc hiernaar dan ook een uniek landelijk onderzoek. „In dit onderzoek wordt onderzocht of de kans op zwangerschap bij paren met onbegrepen onvruchtbaarheid vergroot kan worden door intensieve seksuele coaching.”

Minder stressvol

De deelnemers aan het onderzoek worden in twee groepen verdeeld. „De ene helft krijgt begeleiding om de seks plezieriger en minder stressvol te laten zijn en de andere helft niet.” Na zes maanden worden de groepen vergeleken. „De verwachting bestaat dat de begeleiding tot meer zwangerschappen zal leiden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Eindelijk onderzoek: leidt relaxte seks tot baby?
Sluiten