Rens Oving
Rens Oving Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Een asielzoeker in huis nemen doe je niet zomaar

Iets doen, daar gaat het om. Formulieren invullen, een nieuwkomer wegwijs maken in de supermarkt, of gewoon samen een kopje koffie drinken. Sommigen zijn zelfs bereid om hun huis open te stellen voor volslagen vreemden in nood.

Hier het INSCHRIJFFORMULIER om je aan te melden!Ondertussen is het een landelijke aktie geworden waarbij de…

Gepostet von Ik ben een gastgezin voor een vluchteling am Mittwoch, 2. September 2015

De Facebookactie ‘Een gastgezin voor een vluchteling’ is een groot succes. Duizenden Nederlanders hebben al laten weten dat ze hulp willen bieden. Maar iedereen die een vluchteling in huis wil nemen moet zich van tevoren goed afvragen of dat wel een goed idee is.

Lees ook: Honderden willen gastgezin zijn voor vluchteling

John van Tilborg, directeur van Inlia, een stichting die al 25 jaar vluchtelingen in nood ondersteunt is onder de indruk van al dat enthousiasme. „Het is een geweldig initiatief afkomstig van mensen met een groot hart. Maar wanneer je vluchtelingen in huis neemt is het heel belangrijk om te weten wat je doet.”

Ga dus niet over een nacht ijs. „Stel jezelf eerst de vraag hoe lang je iemand in huis wilt nemen”, adviseert Van Tilborg. „En maak duidelijke afspraken met elkaar. Hoe gaat de nieuwe bewoner meedraaien in het gezin? Ga je samen koken of juist niet? Hoe is het om een deel van je privacy op te geven? En ook niet onbelangrijk: wat doe je als je iemand niet langer meer wilt of kunt opvangen? Op straat zetten, doe je ook niet zomaar.”

Goed bedoeld?

Hoewel Van Tilborg vaak genoeg heeft gezien dat het in huis nemen van een asielzoeker heel goed kan werken blijft hij dus voorzichtig. „Je moet toch terughoudend zijn in het bieden van opvang bij mensen thuis. Hoe goed bedoeld ook, het kan altijd mislopen. Begeleiding van buitenaf is onmisbaar.”

Lees ook: Gezin verdronken Aylan (3) wilde naar Canada

Ook omdat lang niet iedereen even goede bedoelingen heeft aldus Van Tilborg: „We zijn wel eens benaderd door een alleenstaande boer die ons opbelde omdat hij wel ‘een vrouwtje op de boerderij kon gebruiken’. Als we te maken hebben met particuliere opvang, dan gaan we eerst bij iemand thuis kijken.”

https://twitter.com/ltd_alexa/status/639335614945624064

Plat gebeld

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) wordt ondertussen plat gebeld door Nederlanders die vluchtelingen willen helpen. „Het is natuurlijk hartstikke mooi dat deze mensen iets willen doen”, zegt woordvoerder Jan-Willem Anholts. „Maar het in huis opvangen van vluchtelingen is wat ons betreft niet aan de orde. De opvang is centraal geregeld en dat is niet voor niets. Daar hebben mensen die in een asielprocedure zitten zelf ook baat bij.”

Met een verblijfsvergunning

De ChristenUnie deed deze week een voorstel om particulieren die een asielzoeker met een verblijfsvergunning op willen vangen tegemoet te komen door bijvoorbeeld belastingvoordeel. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de doorstroom van vluchtelingen van een asielzoekerscentrum naar een eigen woning. Het vinden van betaalbare huurhuizen voor deze groep is in veel gemeenten een probleem.

Volgens het COA is de opvang van zogenoemde vergunninghouders een taak van gemeenten. „Als dat via gastgezinnen kan is dat een mooie ontwikkeling maar daar moet dan van tevoren wel goed over gepraat worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Een asielzoeker in huis nemen doe je niet zomaar
Sluiten