Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 30 sep 2015 / 09:26 uur

Duizenden huurders recht op huurverlaging, jij ook?

Huur jij in een wijk die rap afneemt in populariteit of woon je in een krimpregio? Dan maak je kans op huurverlaging. Duizenden huurders hebben vanaf 1 oktober recht op verlaging van huur. Dan gaat namelijk een wijziging in van het puntenstelsel waarmee de maximale huurprijs van een huurwoning wordt berekend. Vooral de WOZ-waarde van een woning gaat een grote rol spelen bij het bepalen van de huur.

Honderden euro’s

Deze huurverlaging kan oplopen tot 200 euro, meldt de Woonbond. Verschillende woningcorporaties hebben al laten weten de huren te gaan verlagen, maar de Woonbond raadt huurders aan zelf ook te controleren of ze recht hebben op huurverlaging.

Hoe?

Huurders hebben daarvoor wel de WOZ-waarde nodig van hun huurwoning. Die kan je opvragen bij de gemeentelijke belastingdienst, of bij de verhuurder. Vervolgens check je op de website van de huurcommissie wat de nieuwe maximale huurprijs is.

Duizenden

Woningcorporatie Mitros heeft al laten weten de huur voor 1838 huurders te verlagen. Woonstad Rotterdam doet dit bij 2500 huurders en Staedion bij 1415 huurders.

Hoger?

Door het nieuwe puntensysteem kan de huur ook hoger uitvallen. Vooral in populaire wijken zal dit het geval zijn, maar dit betekent niet dat de huurprijs daar ineens omhoog kan. De huur mag jaarlijks maar 1 keer verhoogd worden, volgens een door het ministerie bepaald percentage.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duizenden huurders recht op huurverlaging, jij ook?
Sluiten