Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 24 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Door dwarslaesie volledig verlamde man loopt weer

Een man die vijf jaar geleden verlamd raakte door een dwarslaesie is erin geslaagd 3,5 meter lopend af te leggen. Volgens artsen is de 26-jarige Amerikaan de eerste persoon die vanaf zijn middel volledig verlamd is door een dwarslaesie en kan lopen zonder hulp van robotachtige ledematen die handmatig moeten worden bediend. Dat meldt The Guardian.

Hersengolven

Het enige wat de man gebruikte was een elektrodenpet, die hersengolven oppakt en deze draadloos naar een computer stuurt. De computer ontcijfert de golven en zorgt ervoor dat de patiënt een stap vooruit zet of juist stil gaat staan. Deze opdracht wordt vervolgens naar een microcontroller gestuurd die op de riem van de man gevestigd is. Deze activeert vervolgens de spieren in de benen.

Lees ook: Verlamde man loopt weer na ‘baanbrekende’ operatie

Bij een dwarslaesie werken de zenuwen die signalen vanuit het brein naar de ledematen verzenden niet meer. De proef met dit apparaat toont volgens artsen het potentieel aan van geautomatiseerde systemen die signalen uit de hersenen kunnen lezen. Via deze systemen kan het beschadigde gebied worden ontweken en kunnen de signalen alsnog bij de gezonde zenuwen aankomen die de spieren aansturen die je helpen te lopen.

Training

De Amerikaan heeft veel werk moeten verrichten om dit voor elkaar te krijgen. De patiënt heeft intensieve trainingen achter de rug waarin hij heeft geleerd hoe hij het apparaat moet gebruiken om zijn ene voet voor zijn andere te krijgen. Ook heeft hij veel fysieke training gehad om de spierkracht in zijn benen te trainen.

Volgens de wetenschappers was de man tijdens een lopen in staat een luchtig gesprekje te voeren met het testteam.

Dokter An Do van de University of California is blij met het resultaat. „Hiermee hebben we aangetoond dat je het intuïtieve, door het brein gestuurde lopen kunt herstellen na een complete dwarslaesie”, stelt hij. „Zelfs na jaren van verlamming kunnen de hersenen nog steeds robuuste hersengolven genereren, die kunnen worden gebruikt om lopen mogelijk te maken.”

Voorzichtig optimisme

Wetenschappers benadrukken dat het systeem op nog maar een patiënt is getest. Er zijn meer proefpersonen nodig om vast te kunnen stellen wat het algemene nut is van het systeem voor mensen met een dwarslaesie.

Mocht het apparaat goed werken kan de elektrodenpet eventueel worden vervangen door een verborgen implantaat. „En we hopen dat we met zo’n implantaat een nog hoger niveau van prothesecontrole bereiken, omdat de hersengolven bij een implantaat beter worden opgenomen”, aldus Zoran Nedanic, een collega van Do.

Toch zijn er ook nog enkele horden te nemen. Zo raakte de computer in de war wanneer de patiënt op de grond liep, mogelijk omdat de hersensignalen voor het lopen werden verward met hersensignalen die evenwicht en stabilisatie regelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Door dwarslaesie volledig verlamde man loopt weer
Sluiten