Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 sep 2015

Doodziek en met laatste krachten Alpe d’ Huez op

Slecht 35 kilogram woog Sander Tichler (21) toen hij in juni vanuit zijn brancard de finish van Alpe d’HuZes bekeek. De ongeneeslijk zieke kankerpatiënt gaat maandag alsnog de berg beklimmen. „Misschien is dit wel de laatste keer dat het kan.”

Hij moet er een lijstje bij pakken, want Sander heeft al zo veel meegemaakt dat hij het allemaal niet meer precies weet. „Je onthoudt de heel nare en heel leuke dingen. Alles daar tussen vervaagt een beetje”, vertelt hij. Op zijn zevende werd hij voor het eerst getroffen door kanker. „Er zat een merkwaardig bultje op mijn rib. Totaal onverwacht werd de diagnose botkanker gesteld.”

Schoon!

Na 14 chemokuren, bestralingen en een operatie werd hij schoon verklaard. „Na die rottijd ging ik de controleperiode in. Een paar keer per jaar werd mijn lichaam gescand en nooit zagen ze een uitzaaiing.” Acht jaar na de diagnose, kreeg Sander in het voorjaar van 2008 te horen dat hij schoon was. „Ik hoefde niet meer langs te komen. Het boek kanker kon dicht.”

Sneller dan verwacht kwam het echter terug. Sinds dat moment schommelt het leven van Sander tussen ziek zijn en schoon verklaard worden. „Elke keer zeiden de artsen dat het goed te behandelen was, maar als het vier of vijf keer terugkomt, gaat er iets knagen.” Zijn gevoel klopte. Nadat Sander kanker zo vaak had verslagen, kreeg hij in oktober 2011 te horen dat hij de strijd niet ging winnen. De kanker zat in zijn wervels en in zijn long. „Behandelen was nog mogelijk, maar er zou een moment komen dat ik dood zou gaan aan de kanker.”

Ondanks dat de behandeling aanslaat, merkt hij dat hij achteruit gaat. „De periodes dat ik me goed voel, worden steeds korter en de dalen dieper. Ik hoop dat ik de kerst ga halen, maar ik kijk nooit verder dan twee weken vooruit.”

Ambassadeur

Ondanks al die tegenslagen, zit Sander geen moment stil. Zo is hij ambassadeur voor het jongerenhospice Xenia in zijn woonplaats Leiden. Jongeren die ongeneeslijk ziek zijn kunnen hier behandelingen ondergaan in een huiselijke omgeving.

Daarnaast zet hij zich al een aantal jaar in voor Alpe d’HuZes. Tussen de kuren door trainde Sander om de berg te bedwingen op zijn fiets. In 2013 en 2014 ging dat probleemloos. „We haalden meer dan 100.000 euro op voor het KWF in die twee jaar.”

Lees ook: Alpe d’HuZes voor tiende keer van start

Ook voor de editie van dit jaar schreef hij zich in. De trainingsweekenden in de Ardennen en de Vogezen stonden al gepland, maar het ging steeds slechter. De datum van Alpe d’HuZes kwam steeds dichterbij, maar beter ging het niet met Sander. „Ik kon niet eten en had zo veel pijn. Op een gegeven moment moest ik kiezen: beginnen met chemo’s of naar Frankrijk. Ik koos voor een kuur.”

Brancard aan finish

Met hulp van Stichting Ambulancewens in beeld kon Sander er wel bij zijn. 35 kilo woog hij toen hij in juni toekeek vanuit zijn brancard aan de finishlijn. „Die week gaf mij zoveel energie. Door de kuren nam de pijn af en ik stapte weer op de fiets. Toen wist ik het zeker: als ik me weer beter voel, ga ik alsnog die berg op fietsen en laat ik me sponsoren.”

Vandaag is het zover. Dan reist hij met zijn vader en teamgenoot Quin naar l’Alpe d’Huez. „Ik weet dat ik niet meer beter word. Laat het geld er dan voor zorgen dat in de toekomst niemand de strijd van kanker meer hoeft te verliezen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Doodziek en met laatste krachten Alpe d’ Huez op
Sluiten