Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Dode Arubaan al bewusteloos voor rit naar bureau

UPDATE 29-06 13.30: Het Openbaar Ministerie trekt de verklaring in dat de 42-jarige Arubaan Mitch Henrquez die zondag na zijn aanhouding in Den Haag overleed onderweg naar het politiebureau onwel werd. Op beeldmateriaal vanuit het park waar de man werd opgepakt is te zien dat daar ’ook al iets aan de hand’ lijkt, zegt een woordvoerder van het OM tegenover Omroep West. „Daarom trekken we eerder getrokken conclusies in, om de Rijksrecherche zonder vooroordelen haar werk te laten doen.”

De 42-jarige Arubaan die zaterdag in Den Haag met geweld door de politie werd gearresteerd en zondag overleed, was al bewusteloos voor hij door de agenten het politiebusje in werd gesleept. Dat is te zien in filmpjes die omstanders die middag maakten. De beelden kunnen van cruciaal belang zijn, omdat de politie eerder liet weten dat de man pas in het busje naar het bureau onwel zou zijn geworden.

De Rijksrecherche is een onderzoek begonnen naar de aanhouding van de man die in Nederland op familiebezoek was. Hij werd zaterdag opgepakt tijdens het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Volgens het OM bleek hij op het moment van zijn arrestatie echter niet over een wapen te beschikken.

Nadat de man onwel was geworden, zouden de agenten gestart zijn met reanimatie. Ook zou hij per ambulance in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis zijn gebracht. Daar overleed hij zondagavond.

Facebook

Op Facebook is inmiddels een groep gestart waarin gerechtigheid voor Mitch Henriquez wordt geëist. De pagina plaatst onder meer getuigenverklaringen en foto’s van het incident en het slachtoffer.

De dood van Henriquez roept ook op Aruba veel reacties op. Zijn overlijden heeft „de Arubaanse samenleving zeer geschokt”, aldus de oppositie op het eiland, de Electorale Volksbeweging (MEP). De partij eist in een brief aan het Nederlandse kabinet dat er „een diepgaand onderzoek” komt.

Op sociale media zijn veel verontwaardigde reacties uit de Antilliaanse gemeenschap te lezen.

https://www.facebook.com/&/posts/687845064652747

Op sociale media als Twitter wordt inmiddels met verbazing gereageerd op de verklaring van de politie. Prominenten als Humberto Tan mengen zich in de zaak.

De Rijksrecherche roept getuigen op om video’s van het voorval in te sturen.

Reageer op artikel:
Dode Arubaan al bewusteloos voor rit naar bureau
Sluiten