Metro
Metro Nieuws 23 sep 2015 / 11:00 uur

‘Deze vrouwen doden tot 10 IS-strijders per dag’

„Toen we hoorden dat IS naar Sinjar zou komen en vrouwen zou doden, zijn wij gekomen om de humanitaire crisis te stoppen.” Drie dappere vrouwen vormen een gewapende gevechtseenheid en doden tot tien IS-jihadisten per dag. Op die manier proberen ze de genocide tegen jezidi’s te stoppen, zo vertellen ze aan The Daily Mail.

Strijden tegen IS

De vrouwen namen het bijzondere besluit om hun leven in Turkije achter zich te laten en naar Koerdistan te trekken om een einde te maken aan het bloedvergieten van jezidi’s. Raparin, Roza en Deijly zijn doorgaans gekleed in camouflagevesten waarin AK-47-magazijnen en tot zes granaten zitten.

„Toen IS kwam, zagen we hoe ze jezidische vrouwen meenamen en hun tot slaaf maakten”, vertelt Roza, met haar 22 jaar de jongste van het drietal. De etnische zuivering van jezidi’s begon in augstus vorig jaar, toen IS dorpen overviel en gemeenschappen plunderde. Gewapend trokken ze dorpen binnen. Mannen, vrouwen en kinderen werden uit hun huizen gesleurd en moesten in twee rijen staan: mannen aan de ene kant, vrouwen en kinderen aan de andere kant.

De mannen moesten afstand doen van het christendom en hun trouw zweren aan de islam. Weigerden ze dat, dan werden ze in vrachtwagens gestopt en even buiten het dorp geëxecuteerd. De vrouwen en de minderjarige meisjes werden vaak naar steden als Mosul en Raqqa gebracht, waar ze als seksslaven werden gebruikt.

Deijly verklaart dat ze van andere vechters, die vanuit de grotten in Sinjar opereerden, hoorde dat IS jezidi’s afslachtte. De jezidi’s bleven weerloos achter toen de Peshmerga’s zich terugtrokken.

‘Tien per dag’

Ook Raparin (26) vluchtte uit Turkije en vertelt wat er gebeurde toen de vrouwen op het slagveld arriveerden. „In het begin van de bevrijding van Sinjar doodden we er soms wel tien per dag", stelt ze. „We zijn een met de Yazidi’s en zullen vechten tegen IS om wraak te nemen op wat met de vrouwen is gebeurd”, stelt Deijly.

De vrouwen zijn leden van de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij, een organisatie die tientallen jaren vocht tegen de Turkse regering en daarom als terroristische organisatie te boek staat bij de Verenigde Staten, de NAVO en Turkije. „Recep Tayyip Erdogan (de Turkse premier red.) wilde nooit tot een overeenkomst met ons komen. En andere landen steunen hem en denken dat de PKK terroristisch is”, aldus Raparin.

Lees ook: 45 IS-strijders omgekomen na eten vergiftigd maal

PKK-strijders hielpen tienduizenden jezidi’s bij het ontsnappen uit de Sinjarbergen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Deze vrouwen doden tot 10 IS-strijders per dag’
Sluiten