Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

De engste slechteriken: van Karbonkel tot Dolf

Makers van kinderprogramma’s verwerken vaak een duidelijke tegenstelling in hun verhaallijn: het goed en het kwaad. In ‘het kwaad’ wil men soms nog wel eens doorslaan. Veel slechteriken in kinderprogramma’s hebben jongeren opstaande nekharen, slapeloze nachten en heuse jeugdtrauma’s bezorgd. Een van hen is Karbonkel, de slechterik uit de serie ‘Ik Mik Loreland’.

Student journalistiek Clemens Lambermont vroeg zich af waarom de makers van Ik Mik Loreland ervoor kozen Karbonkel zo eng te maken. Hij besloot er een documentaire van te maken, die op zondag 21 juni gedeeltelijk wordt uitgezonden op NPO2, in het programma NPO Doc. Metro ging op onderzoek uit en selecteerde een aantal slechteriken die te eng zijn om in kinderprogramma’s te laten acteren.

Karbonkel

Ik Mik Loreland was een educatief kinderprogramma dat van 1994 tot 1996 is opgenomen. In de documentaire ‘het monster van groep 3’ gaat Lambermont op zoek naar het antwoord op de vraag waarom slechterik Karbonkel toch zo angstaanjagend is gemaakt. Met zijn ene oog, zijn enge stem en het feit dat hij uit het niets op kon duiken, bezorgde het wezentje menig kind nachtmerries. Had het niet wat minder gekund?

Lambermont tekende het meest bevredigende antwoord op uit de mond van de regisseur van de serie. Hij vertelde dat de makers van de serie graag een tegenhanger wilden voor de held in de serie. Daarom moest Karbonkel zo eng mogelijk worden gemaakt, zo vertelt hij tegenover Omroep Brabant.

Daar zijn ze goed in geslaagd en misschien zelfs een beetje in doorgeslagen.

Dolf de Kraai

‘Alfred Jodokus Kwak’ was een tekenfilmserie die werd geproduceerd van 1989 tot 1991. De grote vijand van het vrolijke eendje is Dolf, een mix tussen een merel en een kraai.

Het karakter van Dolf is in feite een persiflage van Adolf Hitler, niet direct een personage die je verwacht in een kinderserie. De verschijning van het dier is al beangstigend op zich. De vogel toont gelijkenissen met de Duitse dictator. Ook zijn ideologie komt overeen: Dolf wil een wereldrijk stichten, maar in zijn zoektocht naar macht zakt hij steeds verder af.

Er zijn meer verwijzingen: dat dolf een merel als moeder en een kraai als vader heeft, duidt op het feit dat de vader van Hitler een onecht kind was. Omdat Dolf zich zo schaamt voor zijn gele snavel, poetst hij hem elke dag zwart met schoensmeer.

Shredder

Liefhebbers van de ‘Ninja Turtles’ huiveren nog altijd als ze denken aan Shredder, de hoofdvijand van de Turtles. Hij is een kwaadaardige ninjutsu-meester. Zijn metalen helm met een drietandvormig ornament en een kap die het gezicht bedekt blijft eng.

De Plaaggeest

‘Bassie en Adriaan en De Plaaggeest’ is de eerste televisieserie van het populaire televisieduo. De opnames vonden plaats in 1978, maar nadien is de serie meerdere malen herhaald. In de zeven afleveringen (later ingekort tot zes) worden de clown en acrobaat geconfronteerd met een plaaggeest, die hen het leven behoorlijk zuur maakt.

De plaaggeest, gespeeld door Jaap Stobbe, heeft veel kinderen de stuipen op het lijf gejaagd. Met zijn clowneske doch angstaanjagende uiterlijk en zijn geniepige lach, bezorgde hij veel kinderen slapeloze nachten.

De boefjes als B100, Vlugge Japie en Handige Harry werden in latere afleveringen een stuk sympathieker gevonden.

https://www.youtube.com/watch?v=wQCmOuITJfI

Skeletor

Iets langer geleden deden kinderen het in hun broek bij het zien van Skeletor. Skeletor is de grote vijand van He-Man in ‘Masters of the Universe’, een Amerikaanse animatieserie uit 1983.

Met zijn hoofd als een skelet had Skeletor nu niet bepaald een zachtaardig uiterlijk. De kwaardaardige tovenaar had vooral als doel het kasteel Grayskull te veroveren, de bron van de krachten van He-Man. Wanneer hem dat zou lukken zou hij de macht krijgen over de gehele fictieve planeet Eternia.

Reageer op artikel:
De engste slechteriken: van Karbonkel tot Dolf
Sluiten