Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

De eerste hoofdtransplantatie staat op de planning

Het klinkt onwaarschijnlijk: de allereerste transplantatie van een mensenhoofd zal in 2017 in China gaan plaatsvinden. Een controversiële Italiaanse dokter is al in volle gang bezig met de voorbereiding op de operatie. Sergio Canavero heeft een team van chirurgen vastgesteld die met hem de uitdaging aangaan.

Maar wat bedoelt Canavero nou precies met de transplantatie van een mensenhoofd? Heel simpel: hij wil het hoofd van een man afsnijden en, jawel, het op het lichaam van een andere man plaatsen. Een dubbel gevoel geeft de chirurg mensen met zijn aankondiging. Hij oogst zowel bewondering als kritiek. Veel mensen dachten namelijk dat deze ingreep nooit zou plaatsvinden.

Lees ook: Vrouw (22) weigert transplantatie om bucketlist

De transplantatie is een duur grapje. Het duurt namelijk 36 uur en zal tussen de 9,7 en 11 miljoen euro kosten. Dat meldt Russia Today.

Geëxecuteerde gevangenen

Canavero heeft tot nu toe alleen Chinese chirurgen geselecteerd voor in zijn team. Zo schrijft AFP. Het betekent dat de ingreep waarschijnlijk in China zal plaatsvinden. Dit baart zorgen, want China gebruikt zonder toestemming organen van geëxecuteerde gevangen en er wordt dus ook gedacht dat het om een hoofd van één van deze mensen zal gaan.

Lees ook: Man maakt vrouw zwanger na penistransplantatie

De kandidaat om het nieuwe hoofd te krijgen is ook al geselecteerd: de Rus Valery Spiridonov. Hij lijdt aan de zeldzame, erfelijke ziekte van Werdning-Hoffman. Zijn spierweefsel wordt langzaamaan vernield.

Het loodje leggen

Veel artsen hebben geen vertrouwen in de geplande transplantatie van Canavero. Ze denken dat Spiridonov het loodje gaat leggen tijdens de ingreep. Als hij het toch overleeft, zal zijn lot „erger zijn dan de dood” volgens sommigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De eerste hoofdtransplantatie staat op de planning
Sluiten