Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 7 sep 2015 / 15:06 uur

Creatieve ideeën voor opvang asielzoekers

Duizenden nieuwe vluchtelingen zal Nederland dit jaar op moeten nemen. De sociale woningmarkt zit echter op slot waardoor in opvangcentra ook al duizenden asielzoekers zitten met een verblijfsvergunning, maar zonder woonruimte. Door het hele land worden daarom creatieve oplossingen geopperd voor dit probleem.

Lees ook: De nieuwe verdeelsleutel opvang vluchtelingen in EU

Airbnb

‘Een soort airbnb, maar dan voor vluchtelingen’, is een van die ideeën. Reinout de Kraker richtte hiervoor de website Takecarebnb.com op. Het idee: een deel van je huis verhuren aan een asielzoeker en de woonkosten delen. „Iemand met verblijfsstatus krijgt geld en kan dus een vergoeding betalen”, zegt De Kraker.

„Daarnaast leert de vluchteling de taal sneller met een Nederlandse huisgenoot en kan hij makkelijk om hulp vragen bij kleine dingen zoals bijvoorbeeld een brief op de post doen." Takecarebnb Levert volgens De Kraker ook voordeel op voor Nederlanders. „Begin dit jaar las ik een artikel over onrust in Zweden tussen vluchtelingen en autochtonen. Een professor vertelde in dit artikel dat de onrust ontstond doordat deze groepen gescheiden van elkaar leven. Een vluchteling is voor veel mensen nu nog een abstract begrip."

Amsterdam

Huisvesting van mensen met een verblijfsvergunning is de taak van de gemeente. Het Rijk bepaalt hoeveel verblijfsgerechtigden elke gemeente in Nederland moet opvangen. Daarbij wordt gekeken naar het inwonersaantal van die gemeentes, waardoor Amsterdam een groot aantal vluchtelingen moet huisvesten. Afgelopen vrijdag zat De Kraker daarom met de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens om de tafel om de ‘laatste hobbels in de weg’ voor Takecarebnb te bespreken. „Wat betreft regelgeving moeten er nog een aantal dingen veranderd worden. Daar zijn we nu druk mee", zegt De Kraker.

Dertig mensen hebben al aangegeven een deel van hun woning tegen betaling beschikbaar te stellen. Meer aanmeldingen zijn welkom, onderstreept De Kraker.

Afgelopen weken werden nog veel meer ‘woonideeën’ voor vluchtelingen geopperd, een greep uit de initiatieven:

1 Lege kantoorpanden

De Amstelveense collegepartij D66 wil vluchtelingen in leegstaande kantoorpanden opvangen. Zelfs als hier volgens regelgeving geen mensen in mogen wonen, vanwege bijvoorbeeld geluidshinder van Schiphol. Die regels moeten dan maar worden opgeheven, vindt de partij.

Lees ook: ‘Plaats vluchtelingen in lege kantoren’

2 Gastgezinnen

Ongeveer een op de acht Nederlanders (13 procent) is bereid om vluchtelingen in huis op te nemen, zo blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De ChristenUnie deed vorige week een voorstel om particulieren die een asielzoeker met een verblijfsvergunning op willen vangen tegemoet te komen door bijvoorbeeld belastingvoordeel.

Lees ook: Een asielzoeker in huis nemen doe je niet zomaar

3 Met jongeren

Vorige week maakte de Amsterdamse corporatie De Key bekend 500 nieuwe jongerenwoningen te realiseren: 250 voor erkende jonge vluchtelingen en 250 voor werkende jongeren uit de buurt, studenten en net afgestudeerden. Op een voormalig sportcomplex in Amsterdam Nieuw West zullen deze jongeren van 18 tot 26 jaar gaan wonen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Creatieve ideeën voor opvang asielzoekers
Sluiten