Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 sep 2015 / 11:30 uur

Corbyn verkozen tot leider Labour Groot-Brittannië

De 66-jarige Jeremy Bernard Corbyn is verkozen tot nieuwe leider van Labour in Groot-Brittannië. De linkse radicaal wist zaterdag in de eerste stemronde genoeg steun te vergaren om de overwinning op zich te nemen. Corbyn kreeg in de eerste stemronde 59,5 procent van de stemmen.

Burham tweede

De nummer twee werd Andy Burham, die negentien procent van de stemmen kreeg. In totaal hebben er 422.664 mensen gestemd. Corbyn zal Labour leiden met Tom Watson als rechterhand. Hij kreeg in de derde ronde 50,7 procent van de stemmen.

Stemmers moesten op hun stembiljet de vier kandidaten voor het leiderschap van Labour naar voorkeur in een lijstje zetten. In elke stemronde viel de kandidaat met de minste voorkeursstemmen af, totdat iemand meer dan 50 procent van de Labourleden achter zich had geschaard.

Partijtop niet blij

De partijtop is waarschijnlijk niet blij met de verkiezingswinst van Corbyn, die de partij naar verwachting een ruk naar links geeft. Ze vrezen dat een te linkse koers ertoe kan leiden dat de partij ‘onverkiesbaar’ wordt, waardoor de Conservatieven kunnen blijven regeren. Corbyn zou vooral steun hebben bij jongeren, omdat hij pleit voor goedbetaalde stages en een herinvoering van de studiefinanciering.

Corbyn heeft gezegd van de partij weer ,,een sociale beweging” te maken. Hij liet weten zaterdag naar een demonstratie voor vluchtelingen in Londen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Corbyn verkozen tot leider Labour Groot-Brittannië
Sluiten