Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 8 sep 2015 / 12:19 uur

Conflicten stapelen zich op bij politiekorps

Het Nederlandse politiekorps is een broeinest van conflicten. Nadat eerder al de ministers Opstelten en Van der Steur de vijanden waren, keren ook steeds meer agenten zich nu tegen hun eigen korpsleiding.

Nieuw probleem is de openstelling van 424 vacatures binnen de Nationale Politie voor belangstellenden van buitenaf. Het gaat om baantjes die agenten zelf wel zouden willen hebben.

Onaangenaam verrast

De Nederlandse Politiebond vindt dat de interne doorstroming ernstig wordt belemmerd. „Wij vinden het onbegrijpelijk dat de werkgever zo weinig oog heeft voor geschikte kandidaten. Het heeft geleid tot een stroom aan telefoontjes en mailtjes van verontwaardigde agenten. Zij zijn onaangenaam verrast over de weigering van de korpsleiding om hen als eerste keuze te zien bij het zoeken naar mogelijk geschikte kandidaten voor deze functies.”

Eerder deze week trok politiebond ANPV al aan de bel over het inhuren van externe deskundigen. Het politiekorps geeft honderden miljoenen uit aan specialisten die niet binnen de politie te vinden zijn. Naast het feit dat de bond dat geldverspilling vindt, leeft er de angst dat al die ingehuurde buitenstaanders er met gevoelige informatie vandoor gaan.

Protestactie

In een uiterste poging om toch de 424 vacatures door eigen mensen ingevuld te zien worden, wordt er maar weer eens opgeroepen tot een protestactie in Den Haag op 16 september. Protesteren zijn de politiemensen inmiddels wel gewend. Al maandenlang worden er acties gevoerd om te komen tot een betere cao. Zo zal vanaf vandaag het systeem worden geblokkeerd waarmee boetes kunnen worden geïncasseerd.

Lees ook: Politie betaalt zich blauw aan mogelijke varraders

Dat kost de Staat honderdduizenden euro’s, bovenop de tonnen die al zijn misgelopen doordat agenten minder snel bekeuringen uitschrijven. Hierdoor ontstaat de paradoxale situatie dat agenten meer geld willen van de overheid, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat er minder in de kas zit. Minister Van der Steur toont zich tot dusverre dan ook meedogenloos en stelt dat er geen financiële ruimte meer is.

Diezelfde Van der Steur liet twee weken geleden weten dat hij onder meer de kwaliteit van de recherche niet goed genoeg vindt. Als klap op de vuurpijl meldde hij deze week dat hij het politiekorps te dom vindt. Slechts 15 procent van de politiemensen is hoog opgeleid en dat vindt hij veel te weinig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Conflicten stapelen zich op bij politiekorps
Sluiten