Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 24 sep 2015 / 16:20 uur

Caféweetje: 56.000 schapen geslacht voor offerfeest

Anderhalf miljard moslims in de wereld vieren donderdag het offerfeest. Voor moslims het belangrijkste religieuze feest van het jaar. In Nederland is dit (nog) geen officiële feestdag. Maar wist je dat in Amerika, onder andere in de stad New York, alle scholen wel dicht zijn? En dat illegaal een schaap slachten je een boete van 76.000 euro kan opleveren?

Weetjes over het offerfeest.

Slachtfeest

Het offerfeest wordt ook wel slachtfeest genoemd. Traditioneel wordt er een schaap of lam geslacht en in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, de andere twee delen worden verdeeld onder vrienden en armen. In Turkije is het tegenwoordig gebruikelijk om geld over te maken naar een stichting die het vlees geeft aan mensen in arme landen die het echt nodig hebben.

Lees ook: Zineb gunt vluchteling warm welkom net als zij kreeg

Waarom slachten?

Het offer van het dier herinnert aan de bereidheid van Ibrahim (of Abraham) om zijn zoon te offeren aan God. In de Koran staat het verhaal dat Ibrahim in opdracht van Allah zijn zoon wilde doden, maar op het moment dat hij hem daadwerkelijk met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat hij een ram in de plaats van zijn zoon mocht nemen. Dit verhaal staat overigens ook in de Bijbel.

Het offerfeest herinnert een moslim eraan dat hij bereid moet zijn om alles op te offeren voor God.

Illegaal slachten

Tijdens het offerfeest worden ieder jaar in Nederland ongeveer 56.000 schapen onverdoofd geslacht. De Nederlandse staat heeft een aantal slachterijen een vergunning verleend om onverdoofd te slachten. Op illegaal onverdoofd slachten, bijvoorbeeld in woningen of op boerderijen, staat een boete van 76.000 euro. Ook kan een overtreder een taakstraf krijgen of een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar.

Officiële feestdag

In Nederland wordt de laatste jaren geprobeerd om van het offerfeest een officiële feestdag (vrije dag) te maken voor de ongeveer half miljoen Nederlandse moslims. In New York is dat al gelukt. Maart dit jaar werd door de burgemeester bekend gemaakt dat het suikerfeest en het offerfeest voortaan officiële feestdagen zijn op alle scholen in New York. De scholen zitten op deze dagen dicht.

In andere Amerikaanse schooldistricten, onder andere in de staten Vermont, Massachusetts en New Jersey, hebben leerlingen ook vrij tijdens het offerfeest.

Wanneer en hoelang?

De festiviteiten rond het offerfeest duren drie dagen, sommige moslims vieren het offerfeest zelfs vier dagen. Op de eerste dag is er een extra gezamenlijk gebed. Het feest valt niet jaarlijks op dezelfde datum. Sterker nog, de datum waarop het offerfeest wordt gehouden, schuift elk jaar met een dag of tien op naar voren. Dat betekent dus dat vorig jaar het offerfeest in oktober werd gevierd, een paar jaar eerder in november en in 2008 in december. Het feest valt ongeveer 70 dagen na het einde van de ramadan.

Mina

Het centrum van de wereldwijde viering van het offerfeest is de kleine stad Mina, dichtbij Mekka. Hier staan de drie zuilen op de plaatsen waar de duivel heeft geprobeerd Ibrahim tegen te houden toen hij, om te voldoen aan zijn belofte aan God, zijn zoon wilde offeren. Deze zuilen worden door pelgrims met meegenomen steentjes bekogeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: 56.000 schapen geslacht voor offerfeest
Sluiten