Metro
Metro Nieuws 10 sep 2015 / 14:21 uur

Bonnenactie politie gaat niet door

Zonder gordel rijden, rijden op een busbaan, niet stoppen bij een stopbord, niet meewerken aan een alcoholcontrole en door rood lopen bij een verkeerslicht: het leek vanaf deze week allemaal mogelijk door een cao-actie van de politiebonden. Die zou met de actie het innen van kleinere verkeersboetes onmogelijk maken. De bonden zijn echter van mening dat de risico’s van het wijzigen van het systeem bij nader inzien niet goed in te schatten zijn. De actie gaat daarom niet door.

Boetes onder 200 euro

Het was de bedoeling om het innen van verkeersboetes onmogelijk te maken door instellingen van het systeem dat de boetes verwerkt, te wijzigen. De actie betrof boetes voor minder dan 20 kilometer per uur te hard rijden en alle overtredingen die een boete van 200 euro of lager opleveren. Bekeurde mensen zullen deze boetes nu dus gewoon moeten betalen. Volgens de bonden zouden de veranderingen in de software om de kleinere boetes eruit te filteren ervoor zorgen dat de lichtere verkeersboetes voor altijd zouden verdwijnen.

Lees ook: Politie legt systeem voor het innen van boetes plat

In eerste instantie zou de actie woensdag beginnen, maar dit werd al uitgesteld tot vrijdag. Ze zou de overheid miljoenen gaan kosten, kondigden de bonden aan. ,,Deze actie heeft de meeste financiële gevolgen van alle acties tot nu toe”, lieten Gerrit van de Kamp van politiebond ACP en Albert Springer van politiebond NPB eerder weten.

De bonden gaan nadenken over een alternatief. Mogelijk leggen ze het complete computersysteem plat voor ‘onderhoud’. Dat zou betekenen dat het innen van de boetes grote vertraging oploopt. Een beslissing daarover nemen de politiebonden in ieder geval niet eerder dan volgende week.

Acties

Politiemensen voeren al maanden verschillende acties voor een beter CAO-voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Een van die acties is dat agenten sinds 8 maart alleen nog bekeuringen geven bij grove schendingen van de openbare orde en veiligheid.

Lees ook: Dit kan je doen zonder een boete te krijgen

Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bonnenactie politie gaat niet door
Sluiten