Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 14 sep 2015 / 13:47 uur

Blanke activist doet zich jarenlang voor als zwart

Een mensenrechtenactivist uit Spokane, Washington heeft jarenlang gelogen over haar afkomst. De voorzitter van de organisatie die zich inzet voor de voortgang voor gekleurde mensen deed zich jarenlang voor als zwart. Haar ouders hebben nu aan lokale media bekend gemaakt dat Rachel Dolezal toch echt van kaukasische afkomst is, ofwel blank.

Rachel’s vader heeft aan Buzzfeed News gemeld dat hij en zijn vrouw beiden blank zijn. Daarnaast deed ze ook nog eens alsof ze een zwart zoontje had, die werkelijk haar geadopteerde broertje zou zijn.

Dolezal is ook docent Afrikaanse studies aan de Eastern Washington-universiteit. In haar biografie op de website van de universiteit is te lezen dat ze opgroeide in Mississipi, waar haar passie voor mensenrechten ontstond. Ze zou daar het slachtoffer zijn geweest van, op z’n minst, acht haatmisdrijven.

Blank

Haar vader brengt nu naar buiten dat haar dochter’s afkomst gelogen is en dat ze van Europese afkomst is. Larry Dolezal kan niet precies uitleggen waarom zijn dochter zich voordoet als zijnde zwart. "Ze heeft zich voor de afgelopen 20 jaar aangepast aan de Afrikaanse-Amerikaanse gemeenschap door haar werk in belangenbehartiging en sociale rechtvaardigheid. Dat zou een van de redenen kunnen zijn", vertelt Larry. Rachel heeft al jaren geen contact met haar ouders, omdat dan naar buiten zou komen dat ze van Kaukasische afkomst is.

Nepvader

Publiekelijk presenteerde ze zichzelf met een andere vader. En wel een vader met een donkere huidskleur.

https://www.facebook.com/spokane.naacp/posts/1559933930920295

In een eerder interview met KXLY4 ontwijkt Dolezal de vraag of ze van Afrikaans-Amerikaanse afkomst is.

En in een Facebookbericht zegt de voormalige blondine met stijl haar voor de ‘natuurlijke look’ te gaan.

https://www.facebook.com/rachel.dolezal1/posts/10152084292004796

Haatmisdaden

Behalve het liegen over haar afkomst, zou Rachel ook verzonnen hebben dat ze mishandeld is door haar ouders, toen ze jonger was. Hetzelfde zou gelden voor de haatmisdaden. Recentelijk ontstonden er veel vragen rondom een incident waarbij Rachel een gevaarlijk pakketje zou hebben ontvangen in haar postvak. Het pakketje zou racistische boodschappen bevatten en doodsbedreigingen.

Lees ook: Twitter gaat los VIVA om ‘racistisch’ artikel

Maar medewerkers van een postbedrijf zouden aan de politie hebben verteld dat het pakketje niet gepost zou zijn, wat zou betekenen dat het pakketje alleen geplaatst zou kunnen zijn door een medewerker van het postbedrijf, of iemand die de sleutel had van het postvak.

De mensenrechtenactivist zou ook gelogen hebben over haar afkomst op officiele formulieren. Autoriteiten bekijken nu of ze hiervoor vervolgd kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blanke activist doet zich jarenlang voor als zwart
Sluiten