Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 10 sep 2015 / 17:27 uur

Bizar beeld van ijsbeer door opwarming van aarde

Als we aan ijsberen denken, zien we knuffelbare beren voor ons. Een mooie witte vacht en een dik lichaam. Maar dat kan in de toekomst weleens heel anders zijn. Met dank aan de opwarming van de aarde.

Uitgehongerd

Fotografe Kerstin Langenberger toog naar het poolgebied in Noorwegen om daar prachtige plaatjes van het gebied te schieten. Onder andere ijsberen, die onderdeel uitmaken van dat gebied. Maar wat de fotografe daar aantrof, schokte haar ontzettend. De ijsberen daar waren namelijk niet dik en pluizig, maar sterk vermagerd en ontzettend uitgehongerd.

Bezorgd

Kerstin laat op haar Facebook weten dat ze tijdens de hele trip maar weinig dikke ijsberen heeft gezien. „Slechts een paar keer zag ik een mooie dikke ijsbeermoeder met haar dikke kinderen. Meestal zag ik verschrikkelijk dunne beren. Dit waren uitsluitend vrouwtjes", laat de vrouw bezorgd weten.

For tourists and wildlife photographers, the main reason to come to Svalbard is to see polar bears. And yes, usually we…

Gepostet von Kerstin Langenberger Photography am Donnerstag, 20. August 2015

Klimaatverandering

Ijsberen hebben het op dit moment moeilijk door de huidige klimaatverandering. Waarschijnlijk zijn de beesten heel dun omdat ze simpelweg uithongeren. „Door het smelten van het ijs hebben de ijsberen minder toegang tot de zeehonden waarmee ze zich voeden. Daarom zoeken ze naar ander voedsel, maar daar kunnen ze zich eigenlijk niet fatsoenlijk mee voeden. Simpelweg omdat er niet genoeg van is”, zegt bioloog Ian Stirling tegen de National Post.

A picture from the most amazing close-up polar bear encouter ever: a 1.5 year old bear cub desperately trying to figure…

Gepostet von Kerstin Langenberger Photography am Freitag, 24. Juli 2015

Lees ook: Foto’s: IJsbeertjes nemen een duik in Emmen

Niet rooskleurig

In totaal leven er 3000 ijsberen in Svalbnard, het gebied waar Kerstin haar foto’s maakte. Wereldwijd leven er zo’n 20.000 tot 25.000 ijsberen. Of het goed gaat met deze beesten, daar zijn de meningen over verdeeld. Sommige onderzoekers zeggen dat het er niet rooskleurig uitziet, anderen ontkennen dat en zeggen dat de toekomst van ijsberen vrij stabiel is. Als we de foto moeten geloven ziet de toekomst er echter vrij grimmig uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bizar beeld van ijsbeer door opwarming van aarde
Sluiten