Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 29 sep 2015 / 06:12 uur

Bij brand wordt eerst nog even de handtas gezocht

De handtas en portemonnee zouden Nederlanders nog snel even meepakken als hun huis in lichterlaaie staat. Waar de brandweerkorpsen aandringen op vooral zo snel mogelijk wegwezen, pakken bewoners liever toch nog even snel wat ’benodigdheden’ mee.

Het meest nodig denken mensen hun telefoon te hebben, gevolgd door de handtas en portemonnee. Ook zijn gedupeerden kennelijk bang dat ze het brandende huis na het bluswerk niet meer in kunnen, want in veel gevallen gaan bewoners nog op zoek naar de sleutels. Kennelijk zijn al deze zaken belangrijker dan het huisdier, want dat komt op een lager plan.

Lees ook: Barbecueheld redt spareribs uit brandend huis

Bord leeg eten

Dit alles blijkt uit een onderzoek in het kader van de Nationale Brandpreventieweek waarvan Nest de resultaten vandaag bekend maakt.

Nederlanders hebben geen flauw idee hoeveel tijd ze hebben als er een fikse brand in hun huis uitbreekt. In de jaren 70 kon nog met een gerust hart het bord worden leeggegeten, want voordat het meubilair destijds in de fik stond was je al snel een half uur verder.

Fotoboeken niet populair

Met de synthetische materialen en kunststoffen van vandaag de dag is dat binnen vijf minuten gebeurd. Maar dat onderschatten bewoners dus nogal. De meesten gaan eerst op zoek naar spulletjes alvorens ze de benen nemen. Opvallend is dat datgene wat echt onvervangbaar is, de fotoboeken, laag scoren op de prioriteitenlijst.

De gehele lijst bestaat uit:

  • 1. Mobiele telefoon
  • 2. Portemonnee/handtas
  • 3. Huis-/ autosleutels
  • 4. Huisdieren
  • 5. Computer/tablet
  • 6. Fotoalbums
  • 7. Sieraden
  • 8. Medicijnen
  • 9. Niets

Geen idee

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders totaal niet weten of hun rookmelder het wel doet en geen idee hebben hoe ze hun huis uit moeten vluchten. Ook het kennisniveau van brand en koolmonoxide is schrikbarend laag.

Lees ook: Pas op! Stoffige router zet huis in vuur en vlam

Overigens is het altijd nog beter gesteld met de brandveiligheid in Nederland dat bij onze Belgische buren. Daar beschikt ruim 35 procent niet over een brandmelder, tegenover 21 procent in Nederland. Dit terwijl in België een rookmelder verplicht is en in Nederland (nog) niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bij brand wordt eerst nog even de handtas gezocht
Sluiten