Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 22 sep 2015

Betere beloning voor leerlingen die zich vervelen

Omdat veel slimme leerlingen zich vervelen, moeten ze worden gestimuleerd meer uit hun opleiding te halen. Daarom gaat staatssecretaris Dekker van Onderwijs het mogelijk maken dat iedereen op het voortgezet onderwijs cum laude (een gemiddelde van een 8) kan slagen.

„Een leerling die een officieel cum laudediploma in ontvangst mag nemen, ervaart een direct zichtbaar en tastbaar resultaat van zijn inspanning”, stelt hij. „De verwachting is ook dat de vermelding op het diploma voordelen biedt voor leerlingen wanneer zij doorstromen naar studies met selectieprocedures en naar de arbeidsmarkt.”

Buitenlanders beter

Nu maakt het volgens Dekker nog weinig uit of je met een 6 of een 8 gemiddeld slaagt. Daarom gaan de betere leerlingen zich vervelen. Opvallend is ook dat de betere leerlingen minder presteren dan slimme leerlingen in het buitenland.

Het hoger onderwijs en gymnasia werken al vele jaren met toekenning van cum laude. Dit heeft de regering doen besluiten om het gebruik van cum laude te introduceren in alle schoolsoorten en leerwegen van het voortgezet onderwijs.

„Waarom zouden alleen de uitblinkers op het gymnasium cum laude kunnen halen?”, vraagt Dekker zich af. „En waarom zou het afhankelijk zijn van de school waar een leerling op zit of hij wel of niet erkenning krijgt voor zijn bijzondere prestatie? Ook het atheneum, de havo en het vmbo kennen toptalent.”

Gymnasia

Op een diploma in het hoger onderwijs is het sinds jaar en dag zichtbaar als een student de opleiding heeft afgerond met hoge cijfers. Studenten zien hun prestaties terug op hun bul en kunnen dit vervolgens laten zien als zij een baan zoeken. In navolging van het hoger onderwijs zijn er dus ook al diverse gymnasia die werken met eigen cum laude regelingen.

Lees ook: Van vmbo naar havo? Liever niet

Zij kennen cum laude toe aan leerlingen die een 8,0 of hoger gemiddeld hebben behaald en op de cijferlijst niet lager dan een 7 hebben gescoord. Leerlingen ontvangen in dat geval een certificaat van de school. Deze certificaten zijn echter niet officieel erkend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Betere beloning voor leerlingen die zich vervelen
Sluiten