Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 14 sep 2015 / 13:37 uur

Apothekers worden ziek van tekort aan medicijnen

Apothekers in ons land hebben bergen extra werk aan het zoeken naar vervangende medicijnen voor alle pillen en poedertjes die niet meer verkrijgbaar zijn. De explosieve stijging van geneesmiddeltekorten betekent voor de apotheekzorg een kostenpost van 60 tot 70 miljoen euro per jaar. Gemiddeld duurt ieder klantcontact zo’n beetje een kwartier langer.

Naast het zoeken naar een vervangend middel zijn de apothekers en hun assistenten zeeën van tijd kwijt aan het informeren van de huisarts en patiënt, wat ten koste gaat van hun andere werkzaamheden zoals medicatiebewaking en beoordeling van de juiste behandeling van patiënten.

Enorme stijging

Dit blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot in opdracht van het ministerie van VWS en schattingen van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), waarover het Pharmaceutisch Weekblad bericht.

Het aantal medicijnen dat fabrikanten jaarlijks niet kunnen leveren is in tien jaar tijd gestegen van 91 middelen in 2004 naar 527 in 2014. Volgens de SFK moeten apothekers bij zo’n 200.000 verstrekkingen per week op zoek naar een vervangend middel, wat neerkomt op één op de twintig verstrekkingen. De afhandeling daarvan duurt gemiddeld vijftien minuten extra, afhankelijk van het type tekort.

Lees ook: Dagelijks heibel in apotheek over kosten medicijnen

Buitenland

Apothekers lossen geneesmiddeltekorten op door per patiënt maatwerk te leveren. Ze zoeken naar dezelfde werkzame stof, ander merk, een alternatief middel of ze kopen het medicijn in het buitenland. „Een standaardoplossing per geneesmiddeltekort is er niet, elk tekort werd op verschillende manieren opgelost”, aldus de onderzoekers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apothekers worden ziek van tekort aan medicijnen
Sluiten