Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 25 sep 2015 / 16:06 uur

‘Amerikanen stoppen alleen met eten als ze slapen’

Drie maaltijden per dag en wat tussendoortjes, dat beweerden 150 deelnemers van een Amerikaans onderzoek op een dag te eten. In werkelijkheid aten ze de hele dag door: achter hun computer, in bed en bij de benzinetank. Amerikanen stoppen alleen met eten als ze slapen.

Lees ook: Gemiddeld 11 kilo met dieet er af, maar niet lang

Wetenschappers ontwikkelden een app om inzicht te krijgen in het daadwerkelijke eetpatroon van Amerikanen, meldt NU.nl. De 150 proefpersonen legden drie weken lang elke hap en slok met hun smartphone vast. De helft bleek vijftien uur (!) per dag te eten.

Hoe langer de eetperiode, hoe meer calorieën de deelnemers binnenkregen. Gemiddeld aten ze ongeveer 25 procent van hun calorieën in de ochtend en 37,5 procent na 18.00 uur.

Overgewicht

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Salk Institute, dat zich bezighoudt met het verband tussen slaap en overgewicht. „Aangezien er een verband is tussen weinig slaap en obesitas en diabetes, is dit een aanwijzing dat mensen die minder slapen mogelijk de hele tijd dat ze wakker zijn blijven eten”, zegt de onderzoeksleider.

Hij denkt dat het eetpatroon van veel Amerikanen het ‘circadiaanse ritme’ ontregelt. Dat is de interne klok die ons slaappatroon en de stofwisseling regelt.

Verband

Om te onderzoeken of er een verband is tussen continu eten en obesitas vroegen de wetenschappers acht te zware proefpersonen nog zestien weken door te gaan met het registeren van hun eten via de app.

Er waren nieuwe regels: de proefpersonen mochten maar tien tot twaalf uur per dag eten. De resterende twaalf tot veertien uur moesten ze vasten. Wat en hoeveel ze aten, mochten ze zelf weten. De simpele ingreep leverde een verrassend resultaat op. Gemiddeld vielen de acht deelnemers in deze periode meer dan drie kilo af. Ze sliepen beter, hadden overdag meer energie en ’s avonds minder trek.

De app, MyCircadionClock, is nog altijd beschikbaar. De onderzoekers hopen uiteindelijk gegevens over het eet- en slaappatroon van een miljoen Amerikanen te verzamelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Amerikanen stoppen alleen met eten als ze slapen’
Sluiten