Rens Oving
Rens Oving Nieuws 30 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Al 17.000 asielzoekers, ruim twee derde mag blijven

Er komen niet alleen meer asielzoekers naar Nederland. Zij die komen, mogen ook vaker in ons land blijven.

Van januari tot en met augustus vroegen 17.000 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland. Volgens cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) kreeg meer dan twee derde, 70 procent, ook een tijdelijke verblijfsvergunning. Hierbij zijn de gezinsherenigingen niet meegenomen. Ook de piek van vluchtelingen in de eerste weken van september is nog niet verwerkt in de statistieken.

Hoger

De IND benadrukt dat het om een geschat gemiddelde gaat. De asielprocedure kan binnen een paar dagen zijn afgerond, maar duurt soms ook jaren. Hoeveel asielaanvragers dan ook uiteindelijk echt mogen blijven, is nu nog niet te zeggen.

Lees ook: Door heel het land worden opvanglocaties beklad

Maar voorlopig is het gemiddelde dit jaar wel aanmerkelijk hoger dan in 2014. Toen kreeg 65 procent van de asielzoekers een tijdelijke verblijfsvergunning.

Vooral de grote groepen Syriërs en Eritreeërs dragen bij aan het stijgende percentage vluchtelingen dat mag blijven. „Vluchtelingen uit deze landen krijgen bijna altijd een vergunning om hier te blijven”, verklaart Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk Nederland. „Vluchtelingen uit deze landen hebben een bijzondere status, omdat de landen door oorlog en dictatuur voor iedere inwoner gevaarlijk zijn. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor Irak of Afghanistan waar nu ook veel vluchtelingen vandaan komen.”

Een bijzondere status is er ook voor de groep staatloze vluchtelingen. „Deze groep bestaat vooral uit etnische Palestijnen die in Syrische vluchtelingenkampen woonden”, zegt Van der Linden. „Ook zij zijn gevlucht voor de burgeroorlog, maar hebben geen Syrisch paspoort.

Asielzoekers die worden aangemerkt als vluchteling krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning van vijf jaar. Deze kan in die tijd worden ingetrokken als het land van herkomst veilig wordt verklaard. Gebeurt dit niet, dan kunnen vluchtelingen na vijf jaar een verzoek tot naturalisatie indienen. Zij worden dan officieel Nederlands, met een Nederlands paspoort en alles wat daar verder bij hoort. Ook als het land van herkomst later wel veilig wordt, kunnen zij dan gewoon in Nederland blijven.

Lees ook: Reisapps voor vluchtelingen zijn razend populair

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Al 17.000 asielzoekers, ruim twee derde mag blijven
Sluiten