Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 14 sep 2015

‘Airbnb voor vluchtelingen’ overweldigd door hulp

Een Duitse groep die zoekt naar burgers die bereid zijn hun woning te delen met vluchtelingen, wordt overspoeld door mensen die willen helpen. Daarom worden er plannen gemaakt om soortgelijke programma’s in andere Europese landen uit te rollen. Dat meldt The Guardian.

Vluchtelingen

Europa heeft de afgelopen tijd te maken met een grote toestroom aan vluchtelingen. Dat heeft al tot verschillende drama’s geleid. Vorige week werden in Oostenrijk in een vrachtwagen uit Hongarije de lichamen van meer dan zeventig vluchtelingen ontdekt. De truck was achtergelaten langs de weg met de vluchtelingen in het laadruim, die toen vermoedelijk al dood waren.

‘Refugees Welcome’ is een organisatie gevestigd in Berlijn en laat zich het best omschrijven als ‘Airbnb voor vluchtelingen’. De organisatie heeft al vluchtelingen uit Afghanistan, Burkina Faso, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalië en Syrië aan een woning geholpen.

Meer dan 780 Duitsers hebben zich ingeschreven bij de website. Tot nu toe zijn 26 vluchtelingen in een privewoning geplaatst. De oprichters zelf, Jonas Kakoschke (31) en Mareike Geiling (28), hebben zelf de 39-jarige Bakari uit Mali in huis. Ze helpen hem met Duitse les terwijl hij in afwachting is van een werkvergunning.

Succesvol

Volgens een woorvoerster heeft het succesvolle programma geleid tot aanbiedingen vanuit het buitenland om daar soortgelijke programma’s te starten. Onder meer in Griekenland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk zou men van plan zijn een Airbnb voor vluchtelingen te starten.Afgelopen weekend boden duizenden IJslanders in een open brief aan de overheid al aan om Syrische vluchtelingen in huis te nemen.

Volgens de Duitse site hebben verschillende mensen hun woning beschikbaar gesteld. De bewoners varieren in leeftijd van 21 tot 65 jaar. De meesten wonen gezamenlijk, maar ook getrouwde stellen en alleenstaande moeder bieden hun woning aan.

Leerzaam

Leraar Johan Schmidt deelt zijn appartement in Konstanz bijvoorbeeld met een vluchteling uit Irak. „Izad vertelt me veel verhalen over zijn thuisland en kan mij in simpele termen de context van de huidige situatie uitleggen”, doelt hij op het huidige migrantenprobleem. „Ik heb al heel wat van hem geleerd en vindt het geweldig naar zijn verhalen te luisteren.”

Volgens Refugees Welcome betekent het beschikbaar stellen van woonruimte niet te beteken dat er geen huur kan worden ontvangen. In eenderde van de gevallen worden de kosten gedekt door het arbeidsbureau of van sociale uitkeringen, een kwart van de huur wordt betaald uit donaties op de site.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘Airbnb voor vluchtelingen’ overweldigd door hulp
Sluiten